Почетна > Србија
Србија

Светски дан заштите животне средине: Србија ради на стварању здравијег окружења

Данас је Светски дан заштите животне средине, значајан датум који се обележава широм света. Данашњи дан се посвећује подизању свести о еколошким питањима и промовисању активности које могу допринети очувању наше планете.
Foto: Freepik

Светски дан животне средине установљен је на првој Конференцији о заштити животне средине у Стокхолму 1972. године и одредила га је Генерална скупштина Уједињених нација. Декларацију је тада потписало 113 држава света. Према неким изворима, овај предлог дала је СФР Југославија. Данас се овај значајан еколошки дан обележава у више од 140 земаља света. Скоро пола века после Стокхолмске конференције, Уједињене нације су најавиле почетак Декаде обнове екосистема (2021-2030).

Србија ради на развоју и примени планова за стратешку заштиту животне средине – одрживи систем заштите животне средине који ствара здравије окружење и подиже квалитет живота. У периоду од 2007. д0 2023. инвестирала је преко 890 милиона евра у заштиту животне средине и климатске акције. Држава је уложила 310 милиона евра а ЕУ, светски лидер на том пољу, је подржао са преко 580 милиона евра бесповратних средстава.

Такође, Србија и ове године обележава ЕУ зелену недељу, скуп догађаја који окупља стотине грађана свих узраста који деле визију зеленије Србије са бољим квалитетом ваздуха, воде и земљишта, мање загађења и безбедном животном средином.

Ове године ће се одржати од 3. до 11. јуна и фокусираће се на вештине за одрживе, отпорне и социјално праведне заједнице. Догађаји ЕУ зелене недеље отворени су за све грађане и одвијаће се широм Србије. Они укључују широк спектар активности посвећених свим узрастима: спортске манифестације, радионице, округле столове, еко акције и такмичења.

Фото: PrtSc

Светски дан заштите животне средине пружа прилику за промовисање здраве животне средине и подстицање појединаца, организација и влада да предузму акцију. Један од најважнијих циљева Светског дана заштите животне средине је да подстакне људе да промене своје понашање и навике како би допринели очувању природе. То може укључивати смањење потрошње енергије, рециклирање, употребу обновљивих извора енергије, штедњу воде, заштиту животињских врста и њихових станишта, као и борбу против загађења ваздуха и воде.

Светски дан заштите животне средине је прилика за инспирацију, едукацију и акцију. Свако од нас може да допринесе заштити животне средине на свој начин, без обзира на величину наших напора. Мале промене у нашем свакодневном животу могу имати значајан утицај на очување природе и стварање боље будућности за све нас.

Gašić: Do sada predato 68.000 komada ubojnih sredstava i oružja

Преузмите андроид апликацију.