Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Светски дан вода обележен у Техничкој школи „Павле Савић“

Изложбом фотографија и извођењем демонстративних огледа квалитета воде, уз предавање и презентацију, Техничка школа „Павле Савић“ обележила је Светски дан вода, 22. март.
Фото: Wikimedia Commons/Fabian Vendrig

У програму обележавања учествовали су ученици четврте године, на смеру техничар за заштиту животне средине.

„Овогодишњи слоган Светског дана вода је „Учинимо невидљиво видљивим“ јер акценат је на промоцији значаја подземних вода, њиховој примени у свакодневном животу, али и загађењу“, објаснила је наставница стручних предмета Наташа Будимировић.

„Ученици наше школе у овој кампањи учествују са циљем да промовишу значај воде и едукују своје вршњаке о том важном природном ресусрсу, очувању и спречавању загађења.“

На фотографијама у оквиру изложбе ђаци су, као аутори, приказали воду у различитим крајевима наше земље, у свим агрегатним стањима.

У занимљивим радовима провејава порука младих да најважнији ресурс мора да се заштити од загађења.

„Својим фотографијама приказала сам воду на Тари која се сливала низ планину и заледила, росу на трави и цвећу и мотиве Дунава, а било ми је важно да прикажем различитост“, наводи Катарина Романић, која је изложила неколико фотографија.

„Највише волим да фотографишем природу и њене појаве. Кроз овакве фотографије приказујемо како изгледа вода у природном стању, незагађена, као и супротно, какве проблеме имамо и на који начин је то могуће спречити. Важно је подизати свест људи о значају воде, мада сад већ има доста њих који схватају колико је вода битна и колико је мало имамо.“

У оквиру демонстративних огледа, ученици су проверавали да ли су у узорцима воде присутне загађујуће супстанце – нитрати, нитрити и амонијачни азот, као и квалитет флаширане воде, одређујући њену укупну тврдоћу.

Фото: PrtSc/Facebook/Tehnička škola „Pavle Savić“, Novi Sad
„Реч је о прелиминарној анализи, а свака даља провера иде у Институт за јавно здравље Војводине, где одређују исправност воде за пиће“, потврђује ученик Јован Стјепановић, који је огледом квалитативно доказао има ли загађујућих супстанци у узорцима воде.

„Тема воде је једна од занимљивијих, а веома је комплексна. Вода је изузетно важна за наш организам, мада је људи доста загађују, а пречишћавање је скупо. Није реч само о води, све је повезано. Ако је загађена вода, и земљиште је, а испаравањем воде загађен је и ваздух, чиме настају киселе кише. Сматрам да би било добро у свим школама обележити Светски дан вода, као и у другим институцијама, да би људи покушали да учине оно што је у њиховој моћи, бар да не бацају смеће у реке. Ја доста времена проводим на Дунаву и видим бачене кесе, које би могле да буду разврстане и искоришћене за рециклажу. Ми без воде не можемо да живимо, али чини се да људи на то не обраћају пажњу.“

Nova studentska menza spremna za otvaranje (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.