Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Светски дан превенције самоубиства обележиће се сутра на платоу испред Спенс-а

Центар за пружање емотивне подршке и превенцију самоубиства, “Срце” уличном акцијом обележиће сутрашњи Светски дан превенције самоубиства.
Фото: thecjid.org

Центар “Срце” ће ове године дан превенције самоубиства обележити акцијом “Стварање наде кроз акцију” од 14.00 до 18.00 часова на платоу испред СПЕНС-а, у Новом Саду.

Током 2021. године у Србији је 883 особа умрло услед суицида, док је у свету тај број за 2020.годину (према подацима Светске здравствене организације) био преко 700.000.

Током претходних година волонтери Центра “Срце” су обави преко 8000 разговора годишње. Особе које зову се осећају усамљено у борби са својим проблемима, који су најчешће повезане са менталним и физичким здрављем, породичним и партнерским проблемима.

Обележавањем овог дана скреће се пажња на овај проблем широј јавности као и информације о томе како помоћи и пружити подршку блиској особи, која се носи са суицидним мислима. Такође, они пружају и сигуран простор за оне који пате и пружају прилику свима да кажу са чим се боре.

Центар “Срце” пружа емотивну подршку путем телефона (0800 300 303), мејла (vanja@centarsrce.org) и чета (на страници www.centarsrce.org) сваког дана од 14 до 23 часова. Поред тога, рад је од априла 2022. проширен и на две ноћне смене, петком и суботом до 4 часова. Услуге су бесплатне.

Šta vas danas očekuje u Novom Sadu? (petak, 9. 9. 2022.)

 

Преузмите андроид апликацију.