Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Светски дан добровољних давалаца крви обележен у Новом Саду

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви који се обележава 14. јуна, чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Данијела Костић присуствовала је пријему и додели признања за вишеструке добровољне даваоце крви који су у претходној години остварили то право за 50, 75 и 100 пута дату крв, као и колективе – добитнике плакете „Широко срце“.
Фото: Unsplash/Yunus Tuğ

– Захваљујући активној мрежи добро организованих волонтера Црвеног крста и добровољних давалаца крви у Новом Саду, а уз активно учешће Завода за трансфузију крви Војводине, свакодневни хероји – даваоци крви, обезбеђују потребе за крвљу и крвним продуктима, и то у свим условима, бринући о другима, као о себи. Ова врста добровољности оплемењује и бодри дух међусобног поштовања и солидарности унутар једног друштва, а организација Црвеног крста представља одличан пример добро организованог и ефикасног тима. Град Нови Сад је годинама са поносом део те јединствене армије волонтера и запослених професионалаца – појединаца, организација и институција које су уједињене око принципа хуманости на овом важном задатку. Данас, када се на скроман и симболичан начин свима њима захваљујемо, желим да истакнем да је једнако важно подићи свест о значају давања крви, како бисмо заједнички допринели да се што више суграђана подстакне на хуманост. Честитам свим добитницима јубиларних признања који су у 2023. години чак 50, 75, и 100 пута дали крв, као и колективима који су ове године заслужили плакету „Широко Срце“ – рекла је Данијела Костић и додала је за сваку похвалу и понос податак да је чак 12.297 Новосађана током протекле године дало крв, а да се њих 1445 по први пут прикључило хуманој породици добровољних давалаца крви.

Фото: Град Нови Сад

Присутнима се на пријему обратио и председник Црвеног крста Новог Сада др Братољуб Бркљача и дотакао се питања универзалних људских вредности и најбољих примера личности које су својим великим делима задужили српски народ.

– Ко би нас доброти и хуманости научио, да није оваквих људских величина какви сте ви данас окупљени на сабору новосадске људске доброте и хуманости. У животу је благослов срести људе какви сте ви овде данас сабрани. Од вас можемо добити одговор на једно вечно, васељенско питање, који је најлепши поклон који смо икада дали и који је најлепши и највреднији поклон који смо икада примили? Сигуран сам да ћемо се сложити да је то поклон који је дат од срца, а дати крв је не само од срца него и физички, највреднији поклон, јер је то крв која је живот спасила. У име оних многобројних, којима је ваша крв живот спасила, кажем вам једно велико и искрено људско хвала! – рекао је др Братољуб Бркљача.

В.д. директора Завода за трансфузију крви Војводине прим. др Невенка Бујандрић се такође захвалила свим даваоцима крви на њиховој хуманости.

Фото: Град Нови Сад

– Обезбеђивањем крви спашавамо људске животе и продужавамо људски век, те омогућавамо функционисање здравственог система. Позивам све грађане, здраве, одрасле особе, старости од 18 до 65 година да се придруже програму добровољног давалаштва и некоме спасу живот. За давање крви не треба одвојити пуно времена, али треба имати срца и одлучити се на један такав корак. Хвала свима који су то препознали – нагласила је др Невенка Бујандрић.

За остварених 100 давања плакету је примило је десет давалаца крви, за 75 давања 14 давалаца, а за 50 давања 36 давалац. Плакету „Широко срце“ за 2023. годину добило је десет колектива. Четири плакете су отишле у три новосадске средње школе и Центар за основну полицијску обуку у Сремској Каменици. Три плакете су заслужено уручене факултетима Универзитета у Новом Саду, а преостале три припале су Јавним предузећима, установама и компанијама које су оствариле најбоље резултате на промоцији и омасовљењу добровољног давалаштва крви.

Признање је добио Саша Хајваз који је 120 пута дао крв, а 74 пута тромбоците, и који је рекао да је добровољни давалац постао још у средњој школи.

– Бити давалац крви је позив за цео живот. С обзирм на старосно ограничење, крв нећу моћи још дуго да дајем, али сам свог сина научио хуманим вредностима и он је крв дао већ пет пута, а сигуран сам да ту неће стати. Желим све да подсетим да је сваког дана, у сваком тренутку некоме крв потребна и апелујем на наше суграђане да размисле да ли могу и да ли желе да дају крв, јер ваших пола сата је нечији живот – рекао је Саша Хајваз.

Светски дан добровољних давалаца крви службено је установила Светска здравствена организације као дан рођења проналазача крвних група Карла Ландштајнера, и има задатак да у целом свету синхроним манифестацијама прослави и нагласи значај милиона давалаца крви који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв спасавајући хиљаде живота сваки дан. Овогодишњи слоган по којем се обележава овај важан датум је „20 година прославе давања: Хвала вам, добровољни даваоци крви!“

Preventivni pregledi Doma zdravlja “Novi Sad” ove nedelje

Преузмите андроид апликацију.