Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Светски дан детета 20. новембар. Шта можемо научити од деце

Светски дан детета је први пут установљен 1954. године као Универзални дан детета и обележава се 20. новембра сваке године ради промовисања међународног заједништва, подизања свести међу децом широм света и побољшања добробити деце.
Фото: Градске инфо

20. новембар је важан датум јер је то датум када је 1959. године Генерална скупштина УН усвојила Декларацију о правима детета. То је такође датум када је 1989. године Генерална скупштина УН усвојила Конвенцију о правима детета. 

Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

Љубивоје Ршумовић је написао песму и посветио је свој деци света,  јер као што и сам каже „Нема света ни планете где не може стићи дете, јер све дечје стазе воде од игре до слободе“.

Поред чињенице да су деца украс света, од деце можемо научити много тога. Детињство је најлепших период живота. Период када смо безбрижни, када неко брине о нама и немамо ама баш никаквих проблема, и нема ствари које мама не може да реши. Кроз игру учимо о животу, стичемо знање, умеће и вештине које ће нам помоћи да будемо самостални, одрасли и квалитетни људи. Међутим, негде успут, док идемо путем одрастања, многе ствари које смо као деца радили и волели остају за нама.

У модерном животу немамо времена да се осврћемо на прошлост и да пуно размишљамо шта бисмо урадили и како бисмо поступили у неким ситуацијама да смо деца. А некад је то најлакши начин.

Хајде данас да се присетимо шта смо то радили у детињству и шта данас, као одрасли људи можемо научити од деце. Хајде да применимо нешто од тога данас и сутра како би нам живот био квалитетнији и лепши.
Смејте се више и смејте се увек

Деца увек имају разлог да се смеју, мада то одраслима делује превише луцкасто. Баш вас брига шта неко мисли, важно је да сте срећни и да се добро забављате. Смејте се најобичнијим стварима које вам падну на памет. Кад год, где год да сте.

Све можете да сазнате ако питате

Тако да, постављајте пуно, пуно питања. Колико пута вам се десило да некоме кажете: „Ниси ми то рекао“ и добијете одговор: „Ниси ме питао“. Тако да питајте што више питања, сигурно да ћете добити одговоре.

Радујте се ситницама и будите захвални

Да ли сте икада посматрали реакцију детета које добије сличицу која му је фалила у албуму. То дете скаче од среће углавном и виче на сав глас „Јупииии, коначно сам добио сличицу и попунио албум“. Тако ми треба да се радујемо свакој ситници која нам се деси у току дана. И будите захвални јер ситнице живот значе.

Упорност

Деца падну пет пута, подигну се сваки пут. Деца имају ту способност да скоче одмах након пада, иако су можда повредили колено или огулили браду или лакат, деца не одустају. Већ после пар секунди су  на ногама спремни за нову акцију,  и заборавили су да је пада и било. Само наставе даље, као да ништа није било. Тај став требало би задржати и искористити и као одрасла особа.

Будите искрени

Лепа си, леп си, не могу, нећу, ја то не желим, ја то јако желим, ти си дебељушкаста, леп ти је кармин, хвала што си ми купила ово… све су то ствари које деца искрено и из душе кажу. Они кажу оно што осећају и виде. Не би било лоше да и ми одрасли то радимо, да чешће будемо искрени, али да пазимо да наша искреност не увреди пријатеље и људе око нас.

И још нешто важно урадите данас за своју децу. Немојте их грдити због играчака које су разбацали свуда по соби, пустите их данас. Данас се грлите и мазите, и не само данас већ сваког дана, јер то је оно што нам остаје у сећању за цео живот и много је важније од поспремљене собе и поређаних играчака.

Нађите времена за своју децу сваки дан.

Vaše dete često plače? Uz pomoću ovih sedam rečenica ćete ga najlakše umiriti

Преузмите андроид апликацију.