Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Светски дан бокса уз час Роја Џоунса на Тргу у Београду

Бројимо ситно до почетка великог бокс спектакла који ће бити одржан у срцу српске престонице, на платоу испред споменика Кнеза Михаила.
Фото: Unsplash/Joel Muniz

Београд и Србија су домаћини Светског дана бокса, епицентар планетарног обележавања дана племените вештине.

У организацији Међународне бокс федерације (АИБА) и Боксерског савеза Србије у петак 27. августа 2021. са почетком од 18 часова креће спектакл који ће наш главни град избацити у светску орбиту спорта који датира од самих почетака цивилизације, а данас највећег глобалонг спорта.

Од првих Античких олимпијских игара које су се одржавале у Грчкој, од 8. века пре нове ере, до дана данашњег живи и спорт магичног четвероугла, песница, снаге, храбрости, на крају и џентлменства што је последњи чин сваког бокс меча у виду загрљаја и честитки љутих ривала.

Сву раскош племените вештине моћи ћемо видети на свечаној прослави Светског дана бокса у Београду коју ће отворити промо тренингом Рој Џонс Јуниор и 500 боксера који ће чинити шпалир у боји српске заставе. Легендарни амерички боксер поново у српској престоници, где је пре два месеца био гост и као промотер Светског првенства у боксу најавио овај догађај који ће бити одржан у београдској Арени од 26. октобра до 6. новембра 2021. године.

Светска боксерска суперзвезда овај пут у улози професора племените вештине, на јавном часу који ће бити поклон из Београда целом свету. Рој Џонс је име које заслужује сваку пажњу и дубоки наклон када је спорт и бокс у питању, један од најспектакуларнијих спортиста икада, који иза себе има 75 борби, 65 победа и који је каријеру почео у полутешкој категорији, а успео је да освоји све титуле у тешким категоријама. Сада ће бити ту за нас, за свет, за бокс и објаснити нам зашто је бокс племенита вештина и зашто је то његова љубав и животни позив који ни у 52. години живота не напушта.


Фото: Unsplash/Attentie Attentie

За све љубитеље бокса организатори су спремили и седам међународних борби у рингу, од којих ће две бити са репрезентативкама Србије Јеленом Зекић и Миленом Матовић. Три борбе у категорији пионира промовисаће српску школу бокса, а специјални гости биће легенде еx-Yу ринга који су носиоци најсјајнијих одличја са највећих светских такмичења. Београду и свету поклониће се и актуелни олимпијски победници из Токија, а све ћемо моћи пратити у живом преносу на ТВ Арена, као и путем званичног yоутубе канала АИБА.

Програм ће водити српске звезде уметности и глуме Милош Биковић и Анђелка Прпић, док ће се у забавном програму публици, гостима и спортистима представити музички асови Горан Бреговић, представнице Србије на Евровизији 2021. група Хјурикејн и Сенидах.

Финансијски носилац овог светског догађаја под звезданим небом српске престонице, организационо потпомогнут од стране БСС, је АИБА која ће оставити и донацију српском боксу у виду пет боксерских рингова, 200 боксерских џакова и 400 пари рукавица који ће бити подељени широм наше земље клубовима за развој школе племените вештине.

„Велики догађај је пред нама, како за српски бокс, тако и спорт уопште. Биће ово велика и спектакуларна најава догађаја који ће окупити крем светског бокса у нашој Арени, а то је Светско првенство које нам ево куца на врата. Остало је 60 дана до највеће смотре бокса на планети, а увертира томе је спектакл на Тргу у Београду и час бокса који ће одржати шампион и једно од највећих имена икада у овом спорту Рој Џонс Јуниор, док ће нас у под сводовима Арене поздравити такође асови и велике силе бокса Мајк Тајсон и Ивандер Холифилд. У самом финалном дану Светског првенства мечеве за злато најавиће легендарни Силвестер Сталоне који је у филмском улогом у којој је тумачио боксера Рокија Балбоу постао и остао симбол истрајности, моћног ратника у рингу и вечитог протагонисту позитивних људских особина оно што у сржи бокс и јесте. Велика је част и задовољство да наша земља позната по великим шампионима ринга, по том што смо били светска сила у овом спорту, сада поново живи пуним плућима када је бокс у питању, што смо домаћини историји и људима који носе префикс историја уз своје име јер су оставили дубок печат у боксу и његовој традицији“, закључио је Ненад Боровчанин, председник Боксерског савеза Србије.

 

Преузмите андроид апликацију.