Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Светски дан белог штапа обележен и у Градској организацији слепих и слабовидих

Светски дан белог штапа је прилика да се скрене пажња на друштвени положај слепих и слабовидих грађана, на њихове могућности и достигнућа, али и потребе и проблеме. Поводом овог дана, састали смо се са Новосађанима, Сузаном Ристанић и Гораном Вуковићем, чланом Градске организације слепих и слабовидих који су нас овом приликом упутили о проблемима и томе са чиме се суочавају.
Фото: Pexels/Eren Li

У 21. веку, када је модерна технологија напредовала, слепе и слабовиде особе и даље се суочавају са различитим облицима неприступачности на путу остваривања социјалне и економске независности.

Бели штап представља симбол слободе, самосталности и поверења јер омогућава слепој особи да се креће слободно и сигурно. Светски дан белог штапа обележава се уз поруку да се слепима и слабовидима призна право на једнаке шансе у свим областима живота.

Потешкоће са којима се сусрећу слепе и слабовиде особе је немогућност запошљавања, као и недостатак помагала, помоћу којих остварују потребе као и други грађани.

Оно што би им помогло у свакодневном животу јесу говорни аутомати у јавном градском превозу, који би им олакшали самостално путовање.


Vreme je za “Giveaway”, poklanjamo Samsung Galaxy A52s 5g

Преузмите андроид апликацију.