Почетна > Свет
Свет

Свет поново изолује Кину због ширења короне

Као на почетку пандемије, пре три године, све очи света поново су упрте у Кину, где је нови талас короне у пуном јеку и чини се да је јачи него икад. Епидемиолози страхују да би могао да доведе до појаве нових сојева ковида 19, који би се раширили остатком света.
Фото: Pixabay/oadtz

Без обзира на алармантну ситуацију са бројем заражених и недостатком лекова и болничких кревета за све којима је неопходна медицинска помоћ, Пекинг планира да од 8. јануара даље ублажи епидемиолошка ограничења, настављајући с праксом коју је започео крајем прошле године кад је одустао од политике „нулте толеранције” према корони.

Као одговор на ситуацију у Кини, Европска унија је препоручила тестирање путника из ове земље пре поласка на путовање. Препоруку је издала група Интегрисани одговор на политичке кризе ЕУ (ИПЦР), коју чине представници 27 држава чланица ЕУ, и она је у складу с ранијом препоруком Европске комисије.

ИПЦР је препоручио и да сви путници на летовима из Кине носе заштитне маске за лице, да владе земаља чланица ЕУ уведу насумично тестирање путника који долазе из ове државе, као и да се на аеродромима тестирају и секвенцирају отпадне воде са међународних летова који стижу из Кине.

ИПЦР је најавио да ће заједно с Европским центром за контролу болести, дирекцијом за спољне послове Европске комисије и Светском здравственом организацијом наставити да прати епидемиолошку ситуацију у ЕУ и развој догађаја у Кини.

Овај потез, како оцењује Ројтерс, вероватно ће узнемирити званични Пекинг, а свакако је већ наишао на критике светске авио-индустрије.

Неке земље су већ појединачно увеле мере за кинеске путнике. Тако ће им убудуће за улазак у Немачку бити потребан барем брзи тест на вирус корона.

„Биће и насумичних провера при уласку за било које варијанте вируса корона, а обављаће се и тестирање отпадних вода из авиона који стижу из Кине на присуство вируса корона”, навео је министар здравља Немачке Карл Лаутербах. Званичници на аеродрому у Франкфурту већ су почели надгледање отпадних вода из авиона.

Кина је осудила, како је саопштено, „неприхватљива” правила тестирања на ковид 19 за њихове држављане. Званични Пекинг је најавио да ће размотрити реципрочне мере против оних земаља које су увеле оваква правила. У тој групи су, за сада, САД, Француска, Јапан, Велика Британија, Италија, Јужна Кореја, Индија.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг рекао је како оваква пракса нема научну основу и упозорио да би његова земља могла да предузме контрамере засноване на принципу реципроцитета.

Упркос претњи реципрочним мерама, француска премијерка Елизабет Борн рекла је да „извршавамо своју дужност тражећи тестове” и да ће Француска то „наставити да чини” у догледној будућности.

Pentagon: SAD i svet duboko skeptični prema Putinovom pozivu za primirje

Преузмите андроид апликацију.