Почетна > Свет
Свет

Свет губи у трци за постизање климатских циљева

Свет губи у трци за постизање циљева у борби против климатских промена, речено је на скупу у Најрбојију у Кенији, где су се афрички председници окупили да би разговарали о томе како да финансирају еколошку агенду у Африци.
Фото: Танјуг/AP Photo/Khalil Senosi

Суморну оцену дао је султан Ал Џабер, који ће председавати самитом ЦОП28 у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ), и то само три дана пре објаве „Глобалног прегледа стања“ УН како се нације боре са климатским променама, преноси Ројтерс.

„Не дајемо одговарајуће резултате у право време“, рекао је Џабер, који је на челу националне нафтне компаније Абу Дабија.

На самиту у Кенији посвећеном клими у Африци, који је отворен у понедељак, речено је да Африка пати од неких од најтежих последица климатских промена, а континент прима само око 12 одсто помоћи како би се са њима изборила.

Стотине милиона долара улагања у пројекте одрживог развоја најављене су у понедељак, а Џабер је данас објавио да ће УАЕ уложити 4,5 милијарди долара у развој 15 ГВ чисте енергије у Африци до 2030.

Африка тренутно има око 60 ГВ инсталираних обновљивих извора енергије.

Афрички званичници кажу да су инвестиције добродошле, али да ће задовољавање финансијских потреба континента захтевати и трансформацију глобалне архитектуре у финансирању борбе са климатским променама.

Афричке државе планирају да инсистирају на самиту ЦОП28 да се за њих прошире специјална права вучења у ММФ како би се обезбедила средства у вредности од 500 милијарди долара, која би се користила пет пута, за финансирање климатске агенде.

Privedene 2 osobe nakon što su bagerom počele da kopaju prolaz u Kineskom zidu

Преузмите андроид апликацију.