Почетна > Свет
Свет

Шведски парламент одобрио приступање НАТО-у

Посланици Риксдага, односно шведског једнодомног парламента, одобрили су приступање Шведске Северноатлантској алијанси. Одобрење Риксдага представља предуслов за приступање Краљевине НАТО-у.
Фото: PrtSc/Global News/YouTube

За приступање Алијанси гласало је 269 чланова парламента, 37 посланика (представника Левице и Партије заштите животне средине) било је против.

Парламентарни одбор за спољне послове раније је предложио да се одобри пријем Шведске у НАТО, као и споразум о статусу Северноатлантског пакта, којим се регулишу питања имунитета и привилегија за НАТО и његове запослене.

Како се наводи у саопштењу, одбор дели став владе те земље да „као и у другим земљама северне Европе, нема разлога за размештање нуклеарног оружја или сталних база на територији Шведске у мирнодопским условима“.

Такође је саопштено да би улазак у НАТО захтевао измене Закона о брзој војној помоћи и Закона о имунитету и привилегијама у одређеним случајевима. Измене ће ступити на снагу онда када одреди влада.

Финска и Шведска су након почетка руске специјалне војне операције у Украјини, 18. маја прошле године, предале генералном секретару НАТО-а захтеве за ступање у Алијансу. Захтеве Шведске и Финске нису ратификовале само две од 30 земаља – Мађарска и Турска.

Након што је касније Турска саопштила да је повукла своје примедбе да Шведска и Финска буду део НАТО-а, генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг је у току самита Северноатлантског савеза у Мадриду објавио да су његови лидери одлучили да позову ове земље у алијансу.

Kremlj ukazuje na značaj rusko-kineskih deklaracija, Zelenski odlikovao vojnike

Преузмите андроид апликацију.