Почетна > Свет
Свет

Шведска разматра слање борбених авиона у Украјину

Шведска влада разматра донацију борбених авиона Грипен Украјини како би јој помогла у борби против Русије, известио је данас Шведски државни радио (СР), позивајући се на неименоване изворе.
Фото: WikimediaComonns/Johannes Jansson/norden.org

Како је наведено, шведска влада би могла да званично затражи од оружаних снага већ у четвртак да размотре то питање, наводи се у извештају.

У извештају се каже и да влада жели да зна, између осталог, како би примопредаја утицала на одбрамбене способности Шведске и колико брзо би Шведска могла да добије нове ловце Грипен.

Холандија и Данска су најавиле су испоруку борбених авиона Ф-16 америчке производње како би помогли Украјини да се супротстави руској ваздушној надмоћи.

Како преноси радио СР, Украјина се нада да ће добити једну дивизију млазњака Грипен, шведског Сааб-а или 16-18 авиона.

Шведска је ове године рекла да ће украјинским пилотима дати прилику да тестирају Грипен, али је влада истовремено саопштила да су јој потребни сви њени авиони за одбрану шведске територије.

Процена је да обука Украјинаца траје најмање шест месеци, а вероватно и дуже како би пилоти били у стању да у потпуности управљају авионом.

Због тога би авион Грипен могао да прелети Украјину најраније следећег лета, уколико влада донесе такву одлуку.

Међутим, како преноси национални радио, таква одлука може бити донета тек након приступања Шведске одбрамбеном савезу НАТО-а предвођеном САД, за који још увек чека ратификацију од држава чланица Турске и Мађарске.

Putin: SAD žele da pokažu rezultate u Ukrajini uoči predsedničkih izbora

Преузмите андроид апликацију.