Почетна > Свет
Свет

Шведска: Покренута истрага против Салвана Момике који је спаљивао Куран

 Шведска агенција за миграције покренула је истрагу против Салвана Момике, који је данас одржао протест на ком је поново спалио Куран, како би утврдила да ли Ирачанин има право да остане у Шведској.
Фото: Танјуг/AP Photo/Vahid Salemi

Момика је до сада одржао протесте испред џамије, ирачке амбасаде и шведског парламента Риксдаг у Стокхолму, а данас је организовао још један близу иранске амбасаде, преноси шведски јавни сервис СВТ.

Агенција за миграције је истрагу отворила 11. јула, након првог случаја спаљивања Курана, како би испитала да ли Ирачанину треба одузети боравишну дозволу.

Момика је ове недеље позван на састанак у просторијама Агенције који је трајао неколико сати.

„Могу да потврдим да је састанак одржан, али оно о чему се разговарало није нешто о чему могу да причам“, рекао је портпарол Шведске агенције за миграцију Јеспер Тенгрот.

Како сазнаје СВТ, Момика је испитиван о бројним сликама из Ирака, укључујући и неке на којима се види са оружјем.

На друштвеним мрежама круже видео-снимци и фотографије које наводно показују да је Момика имао водећу улогу у групи хришћанске милиције која је била део кровне организације шиитских муслимана, која је у блиским везама са Ираном.
Ирачанин негира све оптужбе.

Очекује се да ће истрага Агенције трајати дужи временски период, навео је Тенгрот.

Шведска је јуче подигла узбуну на тероризам на други највиши ниво, саопштивши да је осујетила нападе након што су спаљивање Курана и друга дела против свете исламске књиге разбеснела муслимане и изазвала претње џихадиста.

Шеф дипломатије Тобијас Билстром данас је саопштио да је појачана безбедност шведских амбасада и других дипломатских изјава „због пораста претњи шведских интересима у иностранству“.

 

Kazahstan planira da sledeće godine Nemačkoj isporuči 1,2 miliona tona nafte

Преузмите андроид апликацију.