Почетна > Свет
Свет

Шведска користи комунална возила на биогас

Приватна домаћинства у шведској општини Оребро, која имају сопствену канализацију, сада користе возила за испумпавање муља и фекалија која иду на биогас.
<img src="car.jpg" alt="car with green leaves">
Фото: Pixabay/RoadLight

Биогас који се користи за покретање ових комуналних возила добијен је из отпада. Годишње се у шведској општини Оребро направи приближно 8.200 ,,пражњења“ септичких јама. Челници општине сматрају да је локална самоуправа одговорна за домаћинства са сопственом канализацијом. Тим пре што је подручје општине велико.

То, аутоматски, значи да комунална возила морају прелазити велике удаљености. Сада су у овом региону почела да раде нова возила за услуге септичких система компаније Renall, која у потпуности раде на биогасу произведеном из отпада.

,,Укључени смо у изградњу будућности кроз изборе које доносимо. Важно је да, као јавни актери, заузмемо став. Тежимо својим циљевима одрживости. Али, то, такође, значи да морамо прећи са речи на дела. Набавка, ових возила је за почетак одлична ствар. Захваљујући сталном дијалогу са извођачима, можемо поставити праве захтеве, у право време. Тако можемо предузети велике кораке ка одрживости“, рекао је Хакан Густафссон, операциони менаџер у општини Оребро.

Систем се већ доказао у пракси

Општински камиони за сакупљање отпада већ неколико година раде на биогасу и искуство показује да камони функционишу одлично чак и за густ саобраћај. Отпад у Оребру се локално сакупља и претвара у биогас, што значи да цео ланац остаје унутар општине.

<img src="truck.jpg" alt="truck on the street">
Фото: Pixabay/StockSnap

Могућност коришћења локално произведеног биогаса пружа повећану сигурност и стабилност Оребру.

,,Лепо је кад размишљате о томе да остаци хране које бацимо и оно што испразнимо у тоалете постане, касније, гас који можемо користити за вожњу возила потребних за сакупљање отпада. Оно што желимо да бацимо постаје ресурс“, рекла је Викториа Винг, инжењерка за отпад у општини Оребро.

Каква је будућност електричних возила у Србији прочитајте ОВДЕ.

 

Преузмите андроид апликацију.