Почетна > Свет
Свет

Шведска ће дозоволити размештање НАТО трупа и пре формалног чланства

Шведска ће дозволити да НАТО распоређује трупе на њеној територији чак и пре него што се формално придружи алијанси, изјавили су данас премијер Улф Кристерсон и министар одбране Пал Јонсон.
Фото: Танјуг/Jonas Ekstromer/TT News Agency via AP

Шведска је прошле године поднела захтев за улазак у НАТО због руског напада на Украјину, али су Турска и Мађарска одложиле њен пријем, преноси Ројтерс.

„Влада је одлучила да шведске оружане снаге могу да спроводе припреме са НАТО-ом и земљама чланицама како би омогућиле будуће заједничке операције. Припреме се могу састојати од привременог смештаја стране опреме и особља на територији Шведске. Ова одлука шаље јасан сигнал Русији и јача одбрану Шведске“, рекли су Кристерсон и Јонсон за шведске медије.

Они су још оценили да Русија и у наредном периоду остаје претња суседним земљама, и додали да нису сигурни у размере територијалних амбиција руског председника Владимира Путина.

Финска, која је заједно са Шведском аплицирала за НАТО чланство и која има дугу границу са Русијом, придружила се алијанси у априлу, наводи Ројтерс.

Tramp optužen zbog zadržavanja poverljivih dokumenata

Преузмите андроид апликацију.