Почетна > Свет
Свет

Сведок истраге о корупцији у породици Бајден живи на непознатој локацији

Сведок у истрази Одбора за надзор Представничког дома о корупцији породице Бајден, Гал Луфт, рекао је за Њујорк Пост да је жив и да живи као бегунац на непознатој локацији.
Фото: Танјуг/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Луфт, бивши пуковник израелских одбрамбених снага, нестао је са Кипра прошлог месеца док је чекао изручење САД на основу седам оптужби.

Он је негирао оптужбе, које укључују пет у вези са Законом о контроли извоза оружја за заверу за продају кинеских производа Уједињеним Арапским Емиратима, Кенији и Либији, као и кршење Закона о регистрацији страних агената и давање лажне изјаве.

Луфт тврди да је жртва политичког прогона од стране САД како би заштитиле Џоа Бајдена, његовог сина Хантера и брата Џима.

„Шансе да добијем правично суђење у Вашингтону су практички равне нули“, рекао је он у позиву из непознате стране земље.

Није објаснио како је побегао са Кипра јер, како је рекао, не жели да људе доводи у проблем, а његов аутомобил полиција је пронашла напуштен у близини аеродрома.

„Оптужен сам за мисаони злочин“, каже Луфт о наводима о коришћењу оружја, који датирају из мејлова од пре пет година.

„Бона фиде трговац оружјем, пријатељ из Израела, замолио ме је да се распитам код компаније за коју знам, да ли имају неки предмет и која би била цена тог предмета. Ту се завера завршава. Без праћења, без новца, без посредовања“, тврди он.

Њега су истражитељи Одбора хтели да испитају још у новембру прошле године.

Он је ухапшен на Кипру у фебруару ове године под оптужбом да је трговац оружјем.

У марту 2019, Луфт се састао са четири службеника ФБИ-а и два тужиоца у америчкој амбасади у Бриселу, како би пружио информације о томе да је кинеска државна енергетска компанија ЦЕФЦ плаћала 100.000 долара месечно Хантеру Бајдену и 65.000 долара његовом стрицу Џиму.

Луфт, који је имао пословни однос с непрофитним тинк тенк организацијом, повезаном са ЦЕФЦ-ом, рекао је ФБИ-у да Хантер има „кртицу“ у ФБИ по имену „Оне Еyе“ која је обавестила своје ЦЕФЦ пословне партнере Патрика Хоа и Је Јианминга да су под истрагом.

Убрзо након дојаве од доушника, Је је понудио Хантеру милион долара да буде његов „приватни саветник“ и одлетео у Кину, остављајући жену, ћерку, сина, мајку и дадиљу у свом пентхаусу вредном 50 милиона долара у Централ Парку.

Хо је рекао Луфту да су Хунтер и Џим Бајден одлетели у Хонгконг у јесен 2017. како би га упознали.

Berbok: NATO ne može da primi nove članice dok su usred rata

Преузмите андроид апликацију.