Почетна > Нови Сад > Актуелно
Актуелно Културна сцена

Свечано отварање изложбе и представљање стрипа „Крвави октобар 1941.“ Александра Зографа

Спомен-парк „Крагујевачки октобар”, Музеј „21. октобар” и Културна станица Свилара, вас позивају да 20. марта у 18 часова да присуствујете представљању нашег и светски познатог аутора Саше Ракезића – Александра Зографа и свечаном отварању његове изложбе „Крвави октобар 1941.”
Фото: PrtSc/svilara.kulturnestanice.rs

Видећете како је у сарадњи са Музејом „21. октобар”, у јединственој форми уметничког стрипа новоиспричана бесмртна прича о стрељању хиљада невиних талаца од стране нациста и фашиста 1941. године у Крагујевцу, каква лица су дата жртвама, а каква злочинцима, шта нас то „жуља” у подсвести да се никада овај монструозни злочин неће заборавити и још много тога другог.

Изложба „Крвави октобар 1941.” је са много успеха била премијерно представљена јавности у склопу „Мајских свечаности у Крагујевцу” 2022. године, а након тога крајем исте године у Народној библиотеци Србије на Врачару.

Цео стрип који чини изложбу објављен је у листу „Време”.

Овај стрип и изложба су креирани под покровитељством Министарства културе и информисања РС, града Крагујевца и у партнерству са Гоетхе-Институтом у Београду.

Кустос изложбе и иницијатор настанка стрипа и изложбе по стрипу је виши кустос Музеја „21. октобар” Марко Терзић.

Свечаном отварању ће присуствовати и сам аутор, те ће неко од посетилаца добити прилику да добије на поклон сам стрип по коме је креирана изложба, као и да им тај примерак стрипа потпише аутор.

Пратећи сегмент ове изложбе биће и Зографов стрип посвећен „Усиљеном маршу” такозваном Маршу смрти кроз Војводину којим су присилни радници из Борског рудника – углавном Јевреји, били транспортовани до Абде, а на путу и убијани, у октобру 1944. године. Део њих био је смештен управо у простору Свиларе и некадашње Кожаре.

За њих десетак, који су уз помоћ становника овог дела града успели да побегну, ово је значило живот. Њих је, до ослобођења, у подруму очне клинике у Новом Саду, скривао доктор Душко Јовановић.

Изложба ће у Културној станици Свилара бити постављена до 29. марта, а публика је може посетити сваког дана од 10 до 20 часова.

„Melange: Schime & Muzikon“ u Gradskoj koncetnoj dvorani sledećeg četvrtka

Преузмите андроид апликацију.