Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Свечано откривeна табла Трга Дортмунда у Новом Саду

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић заједно је са градоначелником Дортмунда Томасом Вестфалом свечано открио таблу са називом Трг Дортмунда у част четрдесет година од потписивања Повеље о братимљењу два града.
Фото: Град Нови Сад

Комисија за називе делова насељених места Скупштине града Новог Сада донела је ове године одлуку да Нови Сад добије Трг Дортмунда, и то на парцели испред ЈВП „Воде Војводине“, поред Трга незнаног јунака.

Дортмунд се налази у Немачкој, има око 600 000 становника и од Новог Сада је удаљен 1500 километара.

У том граду, побратиму Новог Сада од 1982. године, већ пет година налази се Новосадски трг („Platz von Novi Sad“), назван тако, у име успешне сарадње два града.

Током посете Новом Саду, делегација Дортмунда је са домаћинима обишла и истакнуте културно-историјске знаменитости града, упознала се ближе са садржајима које нуди Европска престоница културе у години титуле, а поред састанка два градоначелника који је одржан у Градској кући, уприличено је и симболично откривање назива улице почасне грађанке Новог Сада Ханелоре Ламхе, у Ветернику, у близини кружног тока.

Тим поводом, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић пожелео је добродошлицу дортмундској делегацији, изразивши наду да ће из Новог Сада, града побратима, понети само лепе успомене.

„Веза која постоји између Новог Сада и Дортмунда зове се искрено пријатељство. Данас заједно са нашим пријатељима из тог немачког града, откривамо таблу са натписом нове улице, односно трга у нашем граду, а то је Трг Дортмунда. Пре неколико година, свечано је отворен Новосадски трг у самом срцу Дортмунда, a поред географских одредница, такође и заслуге пријатеља једног града треба да се поштују и да им се да на значају. На тај начин, постхумно, неки људи остају записани у историји града. То је случај и са новим називом улице у Ветернику, који је везан за причу о нашим побратимским односима. Хуманитарка Хaнелоре Ламхе из Дортмунда, која се својим делима, трајно везала за наш град, сада је и формално уткана у један део Новог Сада, који јој је био најближи срцу, а то је Ветерник. Наша почасна грађанка, добила је данас улицу названу по њеном имену, све на иницијативу оних којима је током две деценије много помагала, а то је Дом за децу и омладину ометену у развоју“, рекао је градоначелник Милан Ђурић.

Он је истакао и то да је са градоначелником Вестфалом на састанку разговарао и о могућности да Дортмунд, по угледу на Нови Сад, оснује фестивал попут Егзита, а размењена су и искуства везана за енергенте и функционисање јавног сектора, у ово изазовно време.

Градоначелник Дортмунда Томас Вестфал истакао је да се у Новом Саду осећа веома пријатно и захвалио се на лепом гесту.

„Данас смо, као грађани Дортмунда, веома поносни, јер можемо да кажемо да имамо наш трг у Новом Саду. То је израз пријатељства и сарадње наших градова, који желимо да негујемо и у будућности. Драго нам је да смо повезани са Новим Садом који је леп и стално се развија. То иде и уз Дортмунд, који стално тежи ка новом. Док је Нови Сад престоница  Европе у култури, Дортмунд је тренутно престоница иновација у Европи. Ако посматрате спојено те две титуле, пред собом ћете видети душу наше сарадње. Зато смо и разговарали о будућности у култури, у области спорта и омладине, као и о улагању у развој технологије“, рекао је градоначелник Томас Вестфал.

Prva nagrada Novom Sadu za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti

Преузмите андроид апликацију.