Почетна > Бизнис
Бизнис

Све више жена заинтересовано за ИТ преквалификацију

На позив за учешће у новом онлајн програму „Преквалификације за ИТ”, који је отворен прошлог месеца, стигло је близу 1.500 пријава, од којих скоро 55 одсто чине жене, саопштила је јуче Влада Србије. Програм организује кабинет председнице владе Ане Брнабић у партнерству с Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу у сарадњи с програмом Уједињених нација за развој (УНДП), преноси Танјуг.
Фото: Unsplash/kellysikkema

Од пријављених 1.489 кандидата и кандидаткиња, скоро 55 одсто чине жене. То је веома значајно с обзиром на то да већину запослених у ИТ сектору у Србији, као и у другим земљама у свету, чине мушкарци.

Један од циљева ове фазе програма „Преквалификације за ИТ” био је да се укључи већи број жена, да се искористе њихови потенцијали, унапреде вештине рада у ИТ и да им се олакша запошљавање у овом брзо растућем сектору с вишим нивоом зараде. Тестирање се спроводи путем онлајн платформе Завода за вредновање квалитета образовања и обухвата тестове личности, интелигенције, алгоритамске писмености, логичког резоновања и решавања проблема, као и тест енглеског језика.

Сврха овог тестирања је да утврди који од пријављених кандидата и кандидаткиња највише одговарају захтевима конкурса.

На основу резултата тестирања биће одабрано 400 кандидата и кандидаткиња који ће добити прилику да прођу кроз најмање 250 сати стручне обуке из програмских језика, као и 40 часова обуке из „меких” вештина (нпр. писање си-вија, припрема за разговор за посао, комуникација на радном месту) и 120 часова праксе.

Zvezda uplatila 72.978 evra državi

Преузмите андроид апликацију.