Почетна > Бизнис
Бизнис

Све више заинтересованих за зелену енергију ЕПС-а

Коришћење зелене енергије све више је у фокусу пословања привреде и „Електропривреда Србије“ више од две године са ЗелЕПС пакетом доприноси подизању свести о значају обновљивих извора енергије.

ЗелЕПС пакет подразумева снабдевање енергијом из обновљивих извора која има гаранцију порекла.

Фото: Pixabay/PIRO4D

Купцима на слободном тржишту са подручја Војводине концепт ЗелЕПС пакета представио је Братислав Џомбић, директор Сектора за развој слободног тржишта у “ЕПС Снабдевању“.

Више од 50 еминентних комерцијалних купаца сазнало је да се пакетом ЗелЕПС-а купцима гарантује еколошко порекло електричне енергије, а купци добијају електронски документ који доказује да је произведена само употребом обновлјивих извора енергије.

Бојана Пађен, помоћник начелника Градске управе за заштиту животне средине Новог Сада, у име градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, учесницима трибине о ЗелЕПС пакету, представила је најзначајније пројекте Новог Сада који се тичу енергетске ефикасности и зелене енергије.

Важно је да друштвено одговорни купци који се одлуче за куповину зелене енергије коју нуди „Електропривреда Србије“ буду свесни да еколошким пословањем учествују у изградњи здравије животне средине и тиме поштују принципе одрживог развоја.

Бојана Пађен је најавила израду плана енергетске ефикасности за 2022. годину и програм енергетске ефикасности који ће дефинисати цилјеве, смернице, активности које ће сагледати тренутно стање енергетске ефикасности на територији Новог Сада и донети неке нове мере и одлуке које ће помоћи да та област напредује у наредном периоду.
Фото: Pixabay/ergoshitikov

Гаранцију порекла могу добити само произвођачи попут “Електропривреде Србије“, чији су производни капацитети регистровани у Регистру произвођача из обновљивих извора, код Министарства рударства и енергетике Републике Србије.

На захтев произвођача, гаранцију порекла издаје оператор преносног система “Електромрежа Србије“, а ЕМС је постао пуноправан члан АИБ (Европске асоцијације тела за издавање) 2019. године и тржиште Србије интегрисано је у тржиште ЕУ.

ЕПС је, пионирски, пре две године почео продају зелене енергије, а први купац пакета ЗелЕПС била је Прокредит банка. Поред банака, зелену енергију ЕПС-а до сада су куповале углавном компаније које се баве индустријском производњом.

Велике компаније као што су Лидл, Тигар“, “British American Tobacco“, Здравље“ из Лесковца, Strauss Adriatic“, “Froneri Adriatic“, као и многи други, препознали су значај зелене енергије.

Уговори се закључују као и конвенционални. Никаква додатна папирологија није потребна, а постојећи уговор се не раскида, већ се анексира с истом ценом енергије уз додатак од 0,2 евра по мегават-сату“ –рекао је Џомбић.

Број заинтересованих купаца за ЗелЕПС стално расте. Продата зелена енергија са гаранцијом порекла у 2020. години је била десет пута већа него у 2019.

Фото: Pixabay/paulbr75
Количина уговорена за ову годину је у овом тренутку 50 одсто већа него 2020. године. Са овом зеленом“ понудом купци остају верни највећој енергетској компанији у Србији, а један број њих препознаје настојање ЕПС-а да држи корак са Европском унијом и светом.

Зелена енергија ЕПС-а производи се у 15 хидроелектрана снаге 3.015 мегавата, што је 38 одсто ЕПС-овог енергетског потенцијала, а трећина укупне производње реализује се у хидроелектранама.

У плану је и коришћење других извора зелене енергије, као што су ветар и сунчева светлост.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.