Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Све што нисте знали о грбу Новог Сада

На Грб Новог Сада као просечан Новосађанин можете да налетите на сваком ћошку, а да ли знате како смо га заслужили и колико се дуго њиме служимо?
Фото: Град Нови Сад

Нови грб, овакав каквог га данас знамо, установљен је 1748. године када је и наш град, који је до тада био под владавином Угарске, купио статус слободне вароши.

И да на овом свету не постоји ништа шта не може да се купи доказали су богати грађани ове вароши, који су се скупили и запутили у Беч где су за мало мање од 100.000,00 рајнских форинти купили престижни статус од царице Марије Терезије.

Тако је наш град установио име Нови Сад, и постао “слободна краљевска варош“, уз шта су, разуме се, долазиле и многе повластице.

Обиље интересантних новосадских прича можете прочитати овде.

Грб чине три засебне куле од неотесаног камена, а сваку од њих средином и од горе опасује надстрешница.  Главна кула у средини је нешто виша и шира, а над њом можемо видети белог голуба у лету са маслиновом гранчицом.

Врата на кулама су затворена што говори да је Нови Сад затворен град, а отворени прозори симболизују пушкарнице и спремност града да се одбрани од сваког напада на њега.

Како се наш град одвека налази у равници, није потребно да детаљишемо шта означава зелено поље на које су насађене куле. То исто зелено поље украшава и плава таласаста линија која представља Дунав.

“Нојев голуб“ са маслиновом гранчицом ставио је тачку на причу о робству под Турцима, и означава бољу будућност и наду за развитак и мир у граду.

Како се изглед и употреба грба града и заставе уређују одлуком Скупштине, током два века колико се користи, претрпео је неке значајне промене, али се данас поново вратио у свој првобитни изглед, само без латинског назива изнад: “Печат слободне краљевске вароши Новог Сада“.


Znate li šta je mostobran i gde se nalazio?

 

Преузмите андроид апликацију.