Почетна > Србија
Србија

Све спремно за прославу Дана државности Србије у Дубајиу

Све је спремно за прославу Дана државности Србије 15. фебруара на Светској изложби Експо 2020 у Дубајиу, а посетиоцима из целог света представиће се Ансамбл „Коло“, Гудачка репрезентација младих Стефана Миленковића, маестро Петар Марић и други учесници богатог културног и пословног програма.
Фото: Танјуг/Председништво Србије

Круна свих активности Србије на Светској изложби Експо 2020 у Дубаију биће управо обележавање Дана државности Србије, који ће бити обележен богатим културно уметничким и пословним програмом, са циљем да на најбољи начин представе економске, технолошке, иновационе, инвестиционе и туристичке потенцијале наше земље, саопштила је Национална платформа кабинета председнице владе „Србија ствара“.

Покровитељ Националног дана Србије на Еxпо 2020 Дубаи је компанија Телеком Србија.

Досадашњи резултати наступа Србије на Светској изложби одавно су премашили првобитна очекивања, рекла је Ана Илић, виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам и заменица генералне комесарке Србије за Експо 2020 Дубаи.

„Србија је већ постигла импресивне резултате, будући да је Павиљон Србије до сада посетило више од 700.000 посетилаца из целог света. У оквиру пословног програма који спроводе Влада Србије у сарадњи са Привредном комором Србије и Развојном агенцијом Србије до сада се представило више од 1.000 наших привредника, који су остварили више од 6.000 пословних контаката са потенцијалним партнерима“, рекла је она.

Такође, истакла је да је поносна што смо успели да разбијемо мит да једна „мала“ држава попут Србије, не може да парира великим земљама и што смо се целом свету представили као модерна, креативна и иновативна земља.

„И те како имамо чиме да се поносимо, а Национални дан Србије на Експоу 15. фебруар, представљаће круну целог нашег наступа у Дубаију“, рекао је Илић.

У том маниру, како каже, Србија ће прославити и свој Национални дан на Светској изложби који се одржава 15. фебруара – баш на Дан државности Србије.

Ансамбл „Коло“ представиће културно и традиционално богатство Србије кроз различите плесове и ношње из свих крајева наше земље, док ће свој премијеран наступ на највећем глобалном догађају на свету имати Гудачка репрезентација младих, чији програм је посебно осмишљен за празник.

У вечерњем делу програма, који се из импозантне куполе сели на Павиљон Србије, гости са свих континената уживаће у динамичним звуцима маестра Петра Марића, осмоструког првака света на електричној хармоници и концерт филмске музике „Балкан Филм Акустик“, који изводе глумица Јелена Гавриловић и Александра Марковић.

Бизнис конференција ће представити најважније сегменте српске привреде у којима постоји велики потенцијал за привлачење нових инвестиција и реализацију нових пројеката, а то су прехрамбена индустрија и савремене технологије.

Светска изложба – Експо 2020 Дубаи, прва која се одржава у арапском свету, траје од 1. октобра 2021. до 31. марта 2022, а на њој учествује више од 190 земаља из целог света.

Србија се на Светској изложби представља под модерним брендом националне платформе Србије ствара, а тема наступа гласи – „Србија ствара идеје: Инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност“.

Turističke organizacije Srbije na sajmu u Istanbulu

Преузмите андроид апликацију.