За већину нас кафа је део свакодневне рутине.

За оне који редовно пију кафу, управо овај ритуал који обележава почетак дана – припремање, уживање у првом гутљају, укусу и мирису, завршавање послова током испијања – може довести до стварања условних реакција у телу и мозгу, где само искуство испијања кафе покреће одређене реакције, без обзира да ли је кофеин у њој присутан или не.
Многи од нас пију кафу верујући да ће нас разбудити, али нова студија показује да ефекат кафе није искључиво резултат кофеина који садржи, већ је последица више различитих фактора. Да би истражили ово питање, научници су у експерименту учесницима дали кафу – неки су добили кафу са додатом дозом кофеина, а неки кафу без кофеина, али су оба напитка припремљена тако да изгледају, миришу и имају исти укус.
Иако учесници нису знали коју кафу су добили, оба пића су довела до сличних физиолошких промена: Био им је смањен срчани ритам, а повећан крвни притисак, без значајних разлика у мерењу између група. У когнитивним задацима, попут менталне аритметике и теста пажње, резултати су били слични, иако је код групе која је конзумирала кофеин дошло до нешто брже реакције. Ипак, побољшање је забележено и у плацебо групи, што упућује на теорију да само очекивање да ће кафа помоћи може да доноси жељене ефекте.
Ови резултати сугеришу да људи који редовно испијају кафу можда реагују не само на кофеин, већ и на ритуал повезан са њом, а претходна истраживања су показала да чак и само мирисање кафе може утицати на когнитивне функције.
Ипак, аутори признају ограничења свог рада. Узорак од само 20 учесника и чињеница да су сви били навикнути на редовну конзумацију кафе умањују могућност шире примене резултата. Осим тога, чак и кафа без кофеина садржи мале количине кофеина и других активних једињења, што компликује прецизно одређивање резултата.
Без обзира да ли је у питању ефекат кофеина или ефекат јутарњег ритуала, ако кафа доноси предности појединцу, помаже му у завршавању дневних обавеза или га једноставно усрећује, свакако постоје позитивни ефекти које не би требало занемарити. Многе студије су показале да, осим што је једно од омиљених пића на свету, кафа може бити врло корисна за здравље, посебно ако се пије ујутру – научници су открили да су људи који ујутру конзумирају кафу 16 одсто мање склони смрти од било којег здравственог узрока и чак 31 одсто мање склони смрти од кардиоваскуларних болести, у поређењу са онима који је не конзумирају ујутру.
Шта једе докторка која лечи људе од рака? Ово су сва три њена оброка
Преузмите андроид апликацију.