Почетна > Србија
Србија

Све је спремно за почетак нове школске године

Министар просвете Србије Бранко Ружић изјавио је данас да је све спремно за почетак нове школске године и да ће се у 1.829 основних и средњих школа огласити звоно и бити интонирана химна Боже правде.
Фото: Pixabay/Wokandapix

Ружић је на РТС рекао да ће у клупе сутра сести 65.000 првака и најавио и двоцифрено повећање плата у просвети.

„Важно је да деца буду у безбедном окружењу са својим наставницима, има ентузијазма, надахнутости и код просветних радника и код ученика и од сутра имаћемо жамор, жагор, осмехе на лицу и основна интенција је да иду путем стицања нових знања“, рекао је Ружић.

Истакао је ће химна бити интонирана и у предшколским установама и додао да је важно да, као и у другим државама, поштујемо своје националне симболе, а једна од њих је и химна.

Ружић је навео да има 150.000 запослених у просветном систему, да ове године има 65.000 првака, а да у основним и у средњим школама има више од 740.000 ученика.

„Ако додамо децу из предшколских установа и децу на факултетима то је 1.100.000 нечије деце, унука – три четвртине популације“, нагласио је Ружић.

Навео је да је одлучено да настава буде непосредна и истакао да је тај модел наставе набољи и да је директна интеракција најбоља за образовноваспитни рад.

„Тим за школе може да предложи рестриктивније мере, ситуација се прати, али сутра практично тих мера нема, осим номинално што је природно“, рекао је Ружић.

Говорећи о мерама штедње, Ружић каже да је уверен да ће будућа Влада, уз подршку председника Србије, ставити на листу приоритета образовни систем и истиче да је реч о будућности наше државе и да о том систему морамо на специфичан начин водити рачуна.

„Очекује нас јесен и зима која је упитна са аспекта енергетске ситуације, мислим да ће држава као и до сада увек показати спремност, да ћемо имати решења и да ће образовни систем бити на листи приоритета.

Министарство енергетике је изашло са мерама, видећемо колико ће се те мере рефлектовати на школство. Уверен сам да ниједан школски дан неће бити доведен у питање, не смемо дозволити да ђаци седе у хладним учионицама, може да се деси неки спорадични инцидент“, каже Ружић.

Указао је да је значајан дијалог и обострано поштовање и уважавање легитимних захтева који долазе од синдиката и истакао да ће повећања плата бити и да ће секторска повећања ићи са јануарском платом. Ружић је навео да ће повећање овога пута бити значајно веће него прошле године, да ће бити двоцифрено и да је то добар тренд који ова и претходна Влада прате.

Одговарајући на питање да ли остаје у новом кабинету Ане Брнабић на позицији министра просвете, Ружић је рекао да нема манир да се бави спекулацијама, већ ради посао предано.

„Увек сам на располагању држави и својој Социјалистичкој партији Србије и политичким партнерима“, рекао је Ружић.

Dodik danas u poseti Rumuniji

Преузмите андроид апликацију.