Леблебија је махунарка из породице пасуља, а одликује се орашастим укусом и кремастом текстуром.
Лебнебија би требало да буде на менију сваког човека који жели да се храни здраво јер садржи 364 калорије, 19 грама протеина и 17 грама влакана на 100 грама.
Поред тога, сланутак садржи много гвожђа, калцијума, фолне киселине и витамина.
Здравствене предности леблебије:
Леблебија и дијабетес
Леблебија помаже у контроли шећера у крви. Има низак гликемијски индекс што значи да тело полако апсорбује и вари сланутак. Поред тога, садржи амилозу, врсту скроба која се споро вари. Захваљујући овим својствима, помаже у спречавању пребрзог пораста шећера у крви и инсулина, због чега је леблебија добар за особе са дијабетесом.
Леблебија и варење
Садржи пуно дијететских влакана, посебно растворљивих влакана која се зову рафиноза. Добре бактерије у цревима разграђују рафинозу, што значи да дебело црево може да је вари полако. Истраживања су показала да већа конзумација ове махунарке може олакшати варење и обезбедити редовно пражњење црева.
Леблебија и холестерол
Истраживања су показала да леблебија у исхрани може помоћи у снижавању холестерола смањењем укупног и лошег (ЛДЛ) холестерола. Захваљујући овој особини, конзумирање леблебије смањује ризик од срчаних обољења.
Леблебија и рак
Леблебија чак може помоћи у смањењу ризика од рака. Приликом конзумирања леблебије, људско тело производи бутират масне киселине. Истраживања су показала да ова масна киселина помаже у уклањању оболелих и умирућих ћелија, што може смањити ризик од рака дебелог црева. Леблебија садржи и друга једињења која помажу у борби против рака, као што су ликопен и сапонин.
Леблебија и кости
Леблебија, као и друге махунарке, садржи калцијум, магнезијум, влакна и друге хранљиве материје које промовишу здравље костију. Међутим, сушену леблебију је потребно натопити и испрати пре конзумирања како би се уклониле супстанце које се називају фитати, а које могу да смање апсорпцију калцијума.
Леблебија и ментално здравље
Леблебија садржи холин, хранљиву материју која помаже у стварању хемикалија важних за памћење, расположење, контролу мишића и друге активности мозга и нервног система. Редовним конзумирањем можете побољшати своје ментално здравље.
Како припремити и конзумирати леблебију?
Леблебију можете користити у разним салатама и укусним варивима или припремити популарни намаз од леблебије – хумус. Можете је купити већ конзервирану или осушену. Осушену леблебију оставити потопљен у воду преко ноћи, затим испрати и кувати.
Преузмите андроид апликацију.