Почетна > Свет
Свет

Сваког месеца у Холандији се украде хиљаде електричних бицикала

На хиљаде украдених електричних бицикала буде прокријумчарено сваког месеца из Холандије у источну Европу, пренео је данас поратал НЛ Тајмс.
Фото: Танјуг/AP Photo/Peter Dejong

“Потпуно је јасно да су се уличне банде преоријентисале са крађе обичних бицикала на електронске. Они су скупљи, коштају између 2.000 и 3.000 евра, и много су уноснији“, рекао је полицијски званичник Рене Мидаг.

Да би избегли да буду ухваћени са украденом робом на граници, банде често стављају фалсификоване налепнице са бројевима оквира бицикала преко оригиналних и фалсификују товарне листове.

“Реч је о добро организованим бандама које имају сређене послове. Имају “чворишта“ у земљи где превозе украдену робу. А из ових складишта се читав терет транспортује преко границе на добро координисан начин како би се касније трговало. Пошто власници често не знају њихов серијски или број оквира, не можемо увек да вратимо бицикле које пронађемо њиховим правим власницима“, рекао је Мидаг.

Додао је да поврат бицикала додатно отежава чињеница да се на сваког месеца украде на хиљаде бицикала.

Он је апеловао на власнике е-бицикала да забележе серијске бројеве рамова и да преко не њих не остављају само заштитни ланац, већ и још један са катанцем.

“То је дечја игра за ове момке, а они то могу да отворе специјалном опремом за неколико секунди. Није узалуд што осигурање саветује да користите додатну браву и причврстите је за стуб или ограду. Ако лопови то виде, често бирају другу мету“, рекао је Мидаг.

Šolc: Nikada nisam konzumirao kanabis

Преузмите андроид апликацију.