Почетна > Бизнис
Бизнис

Сваког месеца 1.000 нових продајних места са безготовинским плаћањем

Грађани Србије потрошили су прошле године готово 900 милијарди динара безготовински у продавницама.
Фото: Unsplash/Unsplash+

То и не чуди имајући у виду да је све више места продаје где се нуди ова могућност. Број ПОС уређаја порастао је од 81.000 на крају првог квартала 2016. до 97.000 на крају 2020. и више од 120.000 на крају 2022.

Тренд је настављен и ове године са по 1.000 нових ПОС терминала месечно. Иако бројке делују импресивно, то је ипак нешто више од 18.000 ПОС уређаја на милион становника, и знатно мање у односу на просек ЕУ. Зато је потребно радити на даљем ширењу инфраструктуре за прихватање безготовинских плаћања.

С тим циљем, Национална иницијатива за безготовинско плаћање – Бољи начин, покренула је ПОС програм, у оквиру којег мали привредници добијају бесплатну инсталацију и коришћење ПОС уређаја или софтверског решења за онлајн продају, као и снижену трговачку накнаду до највише 0,99%, у трајање до годину дана. Након истека периода субвенције, трговци могу да наставе да користе терминале по унапред договореним условима са банком или да раскину уговор без додатних трошкова.

Програм је отворен и за државне и локалне институције. План је да већ ове године број продајних места која нуди могућност куповине путем картица, инстант плаћања, дигиталних новчаница и других безготовинских опција буде повећан за 8.500, а током три године за чак 25.000.

За ПОС програм може да се аплицира на www.boljinacin.rs или у банкама које учествују у спровођењу програма: АИК банка, Банка Интеса, Ерсте банка, Халкбанка, НЛБ Комерцијална банка, ОТП банка, Прокредит банка, Раифајзен банка и Уникредит банка.

Zagušenje luke Konstanca pretnja za Srbiju

Преузмите андроид апликацију.