Почетна > Бизнис
Бизнис

Сваки пети у ИТ сектору зарађује више од 3000 евра

Плате у ИТ заједници Србије наставиле су да расту, а просечна износи 1.600 евра, док сваки десети зарађује преко 3.000 евра што је пет пута више од просечне плате, наводи се у истраживању „Пулс Српске ИТ заједнице” које преноси портал,  „Нетокрација”.
Фото: Unsplash/kellysikkema

Истраживање је спровео сајт за запошљавање ИТ стручњака „HelloWorld” и међународна истраживачка агенција Масми на узорку од 1.328 професионалаца и почетника у области ИТ индустрије.

Просечна плата у ИТ сектору је 1.600 евра, мушкарци зарађују у просеку 1.700, а женама је просечна зарада 1.300 евра.

Скоро половина стручњака ради у региону Београда, где је просечна зарада 1.765 евра.

Просек у Војводини је 1.526 евра, у Јужној и Источна Србији – 1.225 евра, а најмање су плаћени ИТ стручњаци су у Шумадији и Западној Србији и то 1.192 евра.

Истраживањем је утврђено да сваки четврти стручњак у ИТ област Србије улази само са завршеном средњом школом. Резултати показују да у ИТ заједници преовлађују мушкарци, од 18 до 39 година, са стеченим вишим или високим образовањем.

Чак седам од десет запослених у ИТ-ју је задовољно својим послом и сматра своју компанију добрим местом за рад.

Тек око 60 процената испитаника спремно је да остане у истој компанији и у наредних годину дана.

Млади ИТ стручњаци послодавца мењају у просеку на годину дана, медиори у ИТ сектору се у последњој компанији задржавају у просеку 27 месеци, а сениори мењају компанију на 4,5 година, преноси Танјуг.

Готово трећина као први разлог за промену посла наводе неадекватне плате, а битан фактор је и споро напредовање због кога 16 посто промени фирму.

Због боље пословне прилике 15 посто стручњака ИТ сектора у Србији мења посао.

У ИТ сектору Србије сваки четврти стручњак има завршену средњу школу, чак 55 одсто има завршен факултет или вишу, док 19 процената има завршене мастер и докторске студије.

Rusija zbog sankcija uvećava proizvodnju svega

Преузмите андроид апликацију.