Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Свака преварена особа у вези или браку мора да чује ове три ствари

Свако ко је прошао кроз партнераску превару зна колико то може бити непријатно, болно, разорно… за једно људско срце.
Фото: Pexels/Keira Burton

Када човек открије да га је партнер преварио, јавља се осећај љутне, туге, повређености, па чак и физичког бола, а питање које се исте секунде поставља јесте: „Али зашто? Зашто? Зашто?”Тиме су се бавила разна истраживања, а једно спроведена 2017. идентификовало је осам кључних мотивишућих фактора који доприносе невери.

Наравно, они се не могу применити на сваки случај преваре, али могу послужити као користан оквир за боље разумевање варања.

Ако се из ове студије може извући неки важан закључак, он гласи овако: варање врло често нема везе с другом особом. Многи људи варају своје партнере без жеље да их повреде.

Међутим, варање узрокује значајну штету у везама. Понекад партнери пређу преко преваре, понекад она значи крај везе. Одлука је само на вама.

Ако сте преварена особа, неке ствари морате имати на уму.

Брачни саветник, терапеут Џеф Гунтер из Портланда, на својим друштвеним мрежама дели разне савете који се често тичу љубавних односа.

Тако је са својим пратиоцима поделио и три ствари које треба да чује и зна свака особа која је преварена.

1. Ви нисте криви за превару и нисте је заслужили

Ако вас друга страна криви, догађа се такозвани гаслигхтинг, односно излуђивање.

Ради се о врсти психолошке манипулације у којој злостављач манипулише информацијама на начин да жртва почиње да сумња у себе. У случају преваре, страна која је варала чини све да не би преузела одговорност.

Ако кривите себе за превару, морате да разумете да то радимо јер на тај начин имамо осећај контроле – ако смо криви за превару, можемо да урадимо нешто како се то не би поновило. Међутим – ви нисте криви.

2. У потпуности је јасно зашто вам је након преваре тешко да верујете било коме

Превара је трауматично искуство, а повезаност коју сте мислили да имате с неким је нарушена. Особа до које вам је стало на крају вам је узроковала велику бол. Ипак, љубав је често једнака опасности и нормално је имати осећај да више никада никоме нећете моћи да верујете. Ипак, иако ће вам бити потребно одређено време, ране ће зацелити.

3. У реду је ако одлучите да останете с партнером како бисте покушали да решите проблем

Многи људи остају заједно након преваре и ако сте и сами донели такву одлуку битно је да знате да нисте урадили ништа погрешно. Чињеница је да љубав није нешто што нестане једном када се превара догоди и у вашем односу вероватно још увек има пуно добрих ствари.

Другим људима је лако да говоре да заслужујете боље, да ће вас опет преварити, да треба да раскинете… Међутим, односи су пуно компликованији од тога и постоји повезаност која не нестаје тек тако. Ви сте ти који имате право донијети одлуку хоћете ли или нећете односу дати још једну прилику без обзира на то што мислили људи око вас.

Simptomi koji pokazuju da u krvi nemate dovoljno gvožđa

Преузмите андроид апликацију.