Почетна > Свет
Свет

Швајцарска тежи ближим безбедносним везама са ЕУ и НАТО

Швајцарска ће тежити ближим одбрамбеним и безбедносним везама са Европском унијом и НАТО, уз очување своје традиционалне неутралности, саопштила је данас швајцарска влада.
швајцарска
Фото: Unsplash/marjanblan

Политички документ који је одобрила швајцарска влада такође позива на јачање војне моћи те земље након почетка сукоба у Украјини, преноси Ројтерс.

У извештају се закључује да је у интересу Швајцарске да своју безбедносну и одбрамбену политику доследније него раније оријентише ка међународној сарадњи.

Додаје се да постоје велике шансе за проширење политичке сарадње у Европи, нарочито са НАТО и ЕУ, у циљу јачања одбрамбене способности земље, уз поштовање неутралности.

Ројтерс напомиње да би ово могло укључивати више учешћа у заједничким вежбама, проширење војне сарадње, интензивирање постојећих веза путем Партнерства за мир са НАТО или придруживање тимовима за брзо размештање ЕУ за операције спасавања и евакуације.

Истиче се да би веће приближавање војном савезу означило отклон од брижљиво неговане традиције незаузимања стране за коју њене присталице кажу да је помогла Швајцарској да мирно напредује и задржи посебну улогу посредника, укључујући и време Хладног рата.

Grčka traži da NATO i EU osude Tursku zbog spornih izjava

Преузмите андроид апликацију.