Почетна > Бизнис
Бизнис

Швајцарска национална банка подигла референтну камату

Швајцарска централна банка повећала је данас референтну каматну стопу за 0,75 процентних поена, што је тек друго повећање у претходних 15 година.
Фото: Pixabay/Gerd Altmann

Овим се швајцарска банка придужила осталим централним банкама које пооштравањем монетарне политике покушавају да зауставе раст цена, преноси АП.

Швајцарска централна банка саопштила је да не може искључити даља повећања изнад пораста од три четвртине процентног поена „како би се обезбедила стабилност цена на средњи рок“.

Данашњом одлуком, референтна каматна стопа је прешла из минус 0,25 одсто, колико је одређено у јуну, у плус 0,5, са циљем да се обузда инфлација која је у августу достигла 3,5 одсто, преноси АП.

Инфлација у 19 земаља које користе евро је у августу достигла рекордних 9,1 одсто, наводи америчка агенција.

Потез швајцарске банке уследио је дан након што је Америчка централна банка (Фед) такође повисила своју референтну каматну стопу за три четвртине поена по трећи пут узастопно и наговестила да следе нова повећања.

Европска централна банка подигла је раније овог месеца три кључне каматне стопе за три четвртине процента (по 0,75 одсто), што је до сада највеће повећање за 19 земаља које користе евро, а Банка Енглеске је под притиском да на данашњем састанку поступи на исти начин.

Основна камата у Швајцарској је годинама била на нивоу од минус 0,75 одсто, док је централна банка покушавала да обузда јачање швајцарског франка.

Недавни пораст вредности франка у односу на евро, на пример, довео је до тога да многи швајцарски потрошачи прелазе границу и у суседним земљама попут Француске или Немачке купују бензин и другу потрошну робу која је тамо због тога релативно јефтинија, наводи АП.

Danas ističe rok za prijavu firmi za program „Moja prva plata“

 

Преузмите андроид апликацију.