Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Сва лековита својства грожђа

Грожђе долази у различитим бојама и облицима. Постоји црвено, зелено и љубичасто грожђе, грожђе без семенки, желе од грожђа, џем од грожђа и сок од грожђа, грожђице. И наравно, вино се прави од грожђа.
Фото: Pixabay/NickyPe

Са првим сортама грожђа које датирају још од 6000 година пре нове ере, ово укусно воће било је главна грицкалица вековима. Грожђе је богат извор витамина К, витамина Ц, витамина Б комплекса и бакра, осим тога садржи раствољива и нерастворљива влакна која омогућавају очување здравља дигестивног тракта.

Највећа концетрација минерала, витамина и других нутријената налази се у кори и семену грожђа и већина ефеката на здравље доказана је управо коришћењем ектракта из семена. Средишњи део грожђа не садржи више од 6% антиоксиданата као што је резвератрол.

Бројна истраживања су спроведена на тему његових предности, показујући да он штити од болести срца, снижава шећер у крви и штити и од појаве карцинома.

Пет добробити конзумирања грожђа:
Фото: Pixabay/JillWellington
Штити од срчаних обољења

Грожђе подиже ниво азот -оксида у крви који спречава стварање крвних угрушака. То значи да такође смањује ризик од срчаног удара. Осим тога, антиоксиданти присутни у грожђу могу спречити оксидацију ЛДЛ холестерола (лошег холестерола) који блокира крвне судове и један је од главних узрока коронарне болести срца – назив за групу болести узрокованих смањеним протоком крви кроз коронарне артерије .

Грожђе је богат извор фитохемикалија биофлавоноида – група биљних пигмената који грожђу дају јарку боју.

Две главне групе биофлавоноида су ресвератрол и кверцетин, који ослобађају тело штетних радикала, шире крвне судове, чувају здравље срца и смањују оштећења ћелија. Зато је пожељна чаша црног вина после ручка.

Грожђе чува здравље костију

Грожђе је богат извор минерала и хранљивих материја као што су бакар, гвожђе и манган – све то је потребно за развој костију и њихову снагу. Ако редовно једете грожђе, спречићете или барем смањити проблеме повезане са старењем, попут слабости костију, болова у зглобовима и остеопорозе.
Манган је такође неопходан у телу због правилног метаболизма, за изградњу костију, везивног ткива и стварање колагена.

Фото: Pixabay/ Free-Photos
Чисти јетру

Грожђе садржи јабучну и винску киселину, пектине, односно материје које успоравају ресорпцију масти, танине, међу којима посебно антоцијан, важан за обнављање крви. Од витамина садржи витамин А и Ц, и витамине Б групе, а од минерала калцијум, калијум, гвожђе, магнезијум. С обзиром на то да свежи сок садржи такође све ове састојке, представља изузетан чистач јетре, а такође помаже при избацивању уринске киселине из тела.

Утицај грожђа на килажу

Ниска калоријска вредност и висок садржај воде грожђе чине изванредном храном за мршављење. Иако садржи шећер, грожђе има низак гликемијски индекс и нема велики утицај на промену нивоа шећера у крви. Ако грожђе поједеш након тренинга, не само да ћеш се освежити, већ ћеш тиме у своје тело унети и неопходне електролите у виду минерала. Ресвератрол из грожђа подстиче повећану потрошњу енергије у мишићима, што доводи до бољег сагоревања калорија.

Грожђе штити здрав вид

Лутеин и зеаксантин у грожђу штите мрежницу и очно сочиво. Редовна конзумација грожђа позитивно утиче на здравље очију јер штити мрежницу ока од пропадања те смањује ризик од настанка жуте пеге. То је најчешћи узрок сљепоће код особа старијих од 50 година, а прате је замућени вид и искривљена слика. Динамички дуо такође помаже у смањењу ризика од макуларне дегенерације и катаракте, два уобичајена поремећаја ока.

Stazama Fruške gore u susret maratonu

Преузмите андроид апликацију.