Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Сутра свечано уручење награде „Дејан Медаковић“ Емиру Кустурици

Издавачка кућа Прометеј организује свечано уручење награде „Дејан Медаковић“  овогодишњем добитнику, Емиру Кустурици. Свечаност ће бити одржана у уторак, 10. јануара, са почетком у 13 сати, у Свечаној сали Градске куће у Новом Саду (Позоришни трг 1).
Фото: Прометеј

Стручни жири за доделу награде „Дејан Медаковић“, на челу са др Бошком Сувајџићем као председником, донео је једногласну одлуку да награду „Дејан Медаковић“ Из­­­­давачког предузећа „Прометеј“ за 2022. годину до­де­ли књизи Емира Кустурице Видиш ли да не видим у издању Српске књижевне задруге (Београд, 2022).

Емир Кустурица је написао богату, слојевиту, узбудљиву, биографску и личну књигу – путопис у животопис Петера Хандкеа. Пред нама је мемоарска публикација, фантазмагоријско штиво, поглед у детињство и застрашујућа дистопија, али изнад свега потресна и узбудљива прича о великом савременику и истинској уметности која надмашује све препреке и баријере идеологизоване и схематизоване савремености. – Из саопштења жирија

Издавачку кућу Прометеј основали су Зоран и Борка Колунџија 10. јануара 1990. године, те ће овом приликом бити одржана и свечаност поводом обележавања 33 године рада.

Награду „Дејан Медаковић“ Прометеј је установио у част академика Дејана Медаковића 2008. године. Награда се састоји од златника са Медаковићевим ликом и свечане повеље, а додељује се за најбоље мемоарско дело на српском језику.

Досадашњи лауреати су: Момо Капор, Миодраг Б. Протић, Мирко Демић, Василије Крестић, Радивоје Стоканов, Александар Гаталица, Динко Давидов, Нада Милошевић-Ђорђевић, Љубомир Симовић, Милисав Савић, Александар Ђуричић, Жељко Марковић, Дејан Вукићевић и Жарко Димић.

Nekršteni dani – kada počinju i zašto su toliko strašni?

 

Преузмите андроид апликацију.