Почетна > Србија
Србија

Сутра обележавање 218. годишњице од Боја на Иванковцу

На брду Иванковац, код Ћуприје сутра ће бити обележена 218. годишњица од Боја на Иванковцу на коме су се српски устаници 18. августа 1805. године сукобили са турском војском и однели победу.
Фото: WikimediaCommons/Pink Flojd

Државна церемонија уз полагање венаца и одавања почасти биће одржани сутра у 10.00 часова, код споменика Миленку Стојковићу, на локалитету „Шанчеви на Иванковцу“, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања .

Организатор државне церемоније је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, а церемонију ће предводити в.д. помоћника министра за рад Милош Ковачевић.

Иванковац је брдо надомак Ћуприје, смештено на десној обали Велике Мораве, на којем су се 18. августа 1805. године устаници у Првом српском устанку сукобили са турском војском.

Бој на Иванковцу означио је крај борбе против Јаничара и почетак рата народа Србије против Турског царства у Европи, а био је и први отворени окршај српских устаника, под општом командом Карађорђа Петровића и непосредним руководством Миленка Стојковића и Петра Добрњца, са регуларном турском војском на чијем се челу налазио Хафиз-паша.

Бој на Иванковцу био је један од пресудних догађаја који су допринели обнављању српске државе почетком 19. века, а српски устаници су, остваривши победу у боју, показали пример добро осмишљене и остварене воје операције, храбрости и патриотизма.

Турци су након битке за собом оставили богат ратни плен, а Хафиз-паша преминуо од последица рањавања.

Венце ће положити и представници Министарства одбране и Војске Србије, општине Ћуприја, као и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Položeni venci na Spomenik obešenim rodoljubima na Terazijama

Преузмите андроид апликацију.