Почетна > Србија
Србија

Сутра изрицање жалбене пресуде Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају

Апелациони суд Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу сутра треба да изрекне другостепену пресуду бившем председнику и потпредседнику Удружења ветерана бивше ОВК Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају због ометања рада тужилаштва и застрашивања сведока у другим поступцима пред тим судом.
Фото: WikimediaCommons/Elekes Andor

Након поступка по жалбама, ова пресуда ће бити објављена сутра на јавној седници у 14.00 часова.

Првостепеном пресудом Гуцати и Харадинај су због одавање заштићених информација, објављивањем посебних докумената осуђени на по четири и по године затвора и новчану казну од 100 евра.

Ово је била прва пресуда Специјализованих већа Косова (СВК) са седиштем у Хагу, након њиховог оснивања одлуком косовске скупштине 2014. године.

Све оптужбе против Гуцатија и Харадинаја повезане су са поступцима који се воде пред СВК, укључујући истраге Специјализованог тужилаштва, наводи се у оптужници која их терети за ометање рада тог тужилаштва, одмазду према сведоцима и њихово застрашивање и повреду тајности поступака.

У оптужници се наводи да су од краја априла до септембра 2020. године Гуцати и Харадинај давали јавне изјаве у којима су оптуживали сведоке који сарађују са тужилаштвом, да су лажови, колаборационисти и издајници.

Гуцати је, према речима судије, осуђен на јединствену казну од четири и по године, у које се укључује време проведено у притвору и новчану казну од 100 евра, истоветно као и Харадинај.

Гуцати и Харадинај су се теретили за кривична дела против спровођења правде, односно за ометање службених лица у вршењу службене дужности, застрашивање сведока, освету и нарушавање тајности поступка.

Тужилаштво је током суђења инсистирало на томе да су њих двојица имали за циљ да наруше углед Специјалног суда, те да ометају његов рад.

Гуцати и Хардинај су ухапшени септембра 2020. године због сумње да су на три конференције за штампу неовлашћено открили поверљиве судске информације.

Гуцати и Харадинај су се изјаснили да нису криви, а током суђења су инсистирали на ставу да нису починили никаква кривична дела.

Vučić: Odgovaraću svima na sednici Skupštine, iako neki dolaze zbog samopromocije

Преузмите андроид апликацију.