Почетна > Србија
Србија

Суперкомпјутер у Крагујевцу ускоро оперативан

Моћна машина за развој вештачке интелигенције у Србији требало би да буде пуштена у пробни рад за месец или два, изјавила је премијерка Ана Брнабић, наговештавајући да би том чину у Државном дата центру у Крагујевцу могао да присуствује и председник Александар Вучић.
Фото: PrtSc/Portal_eUprava/YouTube

“Верујем да ћемо до краја новембра, почетком децембра, бити ту да пустимо у рад суперкомпјутер”, изјавила је Брнабићева, наводећи да би до крајаг првог квартала наредне године у Крагујевцу требало да буде завршен и посебан објекат Државног дата центра у коме ће бити похрањени подаци наше војске, полиције и безбедносних служби.

Набавку суперкомпјутера који ће омогућити развој вештачке интелигенције у Србији најавио је у мају ове године Данило Савић (1974), који руководи радом комерцијалног дела Државног дата центра у Крагујевцу.

“Државни дата центар ће већ ове јесени бити опремљен супербрзим рачунаром. Биће то велики искорак у развоју вештачке интелигенције у нашој земљи. Можда ово неког може и да уплаши. И сам припадам генерацији која је одрасла уз фудбалску лопту на пољанчету, знам шта мисле старији кад им се помену машине које личе на људе. Зато инсистирам да се у науци сачува етика, да сваки експеримент буде на корист, а не на штету човечанства”, рекао је тада Савић, директор “Дата клауд технолоџи”.

Најважнији део Државног дата центра намењен је чувању података националних институција, а целокупним пројектом руководи Михаило Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу. Јовановић је недавно на светском сајму “Експо 2021” у Дубаију потписао и Меморандум о разумевању са америчком корпорацијом “Оракл” која је заинтересована да у оквиру комерцијалног дела Државног дата центра формира своју базу података за овај део Европе.

У серверима “Дата клауд технолоџи” система већ се налазе подаци појединих банака, интернет компанија и телевизија које с Државним дата центром имају уговоре о закупу информационог простора. Државни дата центар располаже са укупно 960 рек ормара, што су капацитети довољни за пружање услуга и локалним самоуправама и другим државама из региона, а безбедносни системи су на светском нивоу. У изградњу модерног објекта у Крагујевцу држава је уложила 30 милиона евра.

О највишим стандардима Државног дата центра у Крагујевцу говоре и савремени системи за хлађење који топлоту из рачунарског дела спроводе до просторија за рад и одмор запослених који дежурају 24 сата дневно. Овај технолошки искорак подстакао је наше стручњаке да испитају и шире могућности коришћења топлоте која настаје у објекту.

“Будући да је реч о првом Државном дата центру у Србији и једином у овом делу Европе, сада се ради студија о томе како топлоту која се генерише у серверима искористити за грејање у Крагујевцу. Уверена сам да ће то бити један од најинвентивнијих пројеката”, изјавила је премијерка Брнабић.

Srbija i Kina će uvek biti partneri

 

Преузмите андроид апликацију.