Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Сунчане наочаре су осмишљене за судије да сакрију своје изразе лица! Тривијални свет: Превише чудан да би био истинит

Свет је пун необичних чињеница које ће вас сигурно збунити и задивити у исто време.

Између импресивних изума и природних необичности, свет може бити прилично невероватно место.

Да ли знате да постоји град у коме никада не пада киша

Постоје места на свету где је популација остала стабилна иако киша није падала вековима. Калама је град и општина у пустињи Атакама на северу Чилеа. Према записима, у древном граду није падала киша од 1601. до 1941.

Фото: Pexels/ol-zerebcova
Сунчане наочаре су првобитно биле дизајниране за кинеске судије како би сакриле своје изразе лица на суду

Данас наочаре за сунце служе као заштита, ефикасно спречавајући јаку сунчеву светлост да изазове нелагодност или оштећење наших очију. Наравно, они су и модни додатак. Али наочаре за сунце су првобитно направљене од задимљеног кварца у Кини у 12. веку, где су их судије користиле да прикрију своја осећања док би испитивали сведоке.

Кишобране су некада користиле само жене

Док кишобране данас користе скоро сви, вековима се на њих гледало као на нешто што би могле да користе само жене. Али средином 18. века, баријере су почеле да падају.

Убрзо су сви приметили практичност овог додатка и није прошло много времена пре него што су га мушкарци користили једнако често као и жене.

За вожњу до свемира био би потребан само један сат

Ако бисте ушли у аутомобил и одвезли се у небо брзином од 95 километара на сат, требало би вам само један сат да стигнете у свемир, према астроному Фреду Хојлу. Наравно, ово је чисто теоретски, али свакако је забавно.
Научници не могу да објасне шта узрокује детелину са четири листа

Уобичајено објашњење за овај феномен је да је детелина доживела мутацију рецесивних гена.

Највише чоколаде у Европи конзумирају Швајцарци
Фото: Pexels/Polina Tankilevich

Чак 12 килограма годишње по становнику, док Немци у просеку на годишњем нивоу поједу 11,6 килограма. Французи су на петом месту највећих европских потрошача чоколаде. Французи су прошле године појели 389.900 тона чоколаде, односно 6,64 килограма годишње по становнику.

Сумо рвачи често терају бебе да плачу за срећу

Ово се заснива на јапанском веровању да ако сумо рвач може да расплаче бебу, онда ће та особа водити здрав живот.

Можете пливати кроз вене плавог кита

Плави кит је највеће живо биће на планети. Толико је велико да су му вене довољно велике да одрасли човек слободно плива око њега.

Можете се осећати срећније ако плачете

Истраживања су показала да плач изазива производњу ендорфина који делује као природни лек против болова. Такође ослобађа хормоне за добро расположење као што је окситоцин.

Алфред Хичкок се плашио јаја

Мајстор неизвесности, који је плашио публику филмовима као што су „Психо“ и „Птице“ био је и неко ко се плашио јаја. Објаснио је у једном интервјуу 1963. године: „Плашим се јаја, она ме револтирају. Та бела округла ствар без икаквих рупа, а када је разбијете, унутра је она жута ствар, округла, одвратна, никад га нисам пробао.“

Test ličnosti sa pokretima: Otkrijte svoju dominantnu karakternu osobinu

Преузмите андроид апликацију.