Почетна > Свет
Свет

Сунак жели да изгради блиске и искрене односе с америчким председником Бајденом

Британски премијер Риши Сунак, поводом посете Вашингтону следеће седмице, рекао је да жели да изгради блиске и искрене односе с америчким председником Џозефом Бајденом.
Фото: Танјуг/AP/David Cliff

Сунак би требало да посети главни град САД у четвртак и тамо разговара с политичарима у Конгресу, лидерима из пословног света, као и с председником, пренела је агенција Ројтерс.

Сунаку је ово прва посет САД откако је постао британски премијер.

„Сједињене Државе су наш најближи савезник. Ми смо једни другима партнери којима се у свему првима окрећемо, од сигурности за наше људе до раста економије“, рекао је Сунак у изјави уочи прве службене посете Вашингтону откако је постао премијер.

„Зато је толико важно да британски премијер гради блиске и искрене односе с председником Сједињених Држава. Сваки глобални проблем ми ћемо решавати заједно“, истакао је он.

Сунак и Бајден требало би да разговарају о побољшању економских веза и наставку војне подршке за Украјину у рату с Русијом.

Неће, међутим, бити речи о споразуму о слободној трговини, рекао је ове недеље Сунаков портпарол.

Лондон жели да изгради боље односе с САД након напетости узрокованих изласком Британије из Европске уније.

У априлу је званичник Беле куће демантовао да је Бајден антибритански расположен, након што је провео само пола дана у Северној Ирској, а потом отпутовао у Ирску где је боравио два и по дана.

Aktivnosti kineskog ratnog vazduhoplovstva i mornarice nadomak Tajvana

 

Преузмите андроид апликацију.