Почетна > Свет
Свет

Сунак и фон дер Лајен данас разговарају о северноирском споразуму

Британски премијер Риши Сунак и председница Евопске комисије Урсула фон дер Лајен састаће се данас у Лондону како би држали “коначну рунду разговора“ о новом споразуму за Северну Ирску након Брегзита, пренео је данас Би-Би-Си.
Фото: Танјуг/Steve Reigate/Pool Photo via AP

Британски јавни сервис наводи да Британија жели да промени садашњи споразум, који је потписао бивши премијер те земље Борис Џонсон као део процеса британског изласка из Европске уније, према којем се роба проверава приликом уласка у Северну Ирску из остатка Велике Британије.

Демократска унионистичка партија Северне Ирске (ДУП) саопштила је да ће такав потез подрити позицију Северне Ирске унутар Британије, као и да ће негативно утицати на трговину.

Заменик премијера Доминик Раб раније је изјавио да су Велика Британија и ЕУ “на прагу“ споразума и да се ЕУ “померила“ по неким питањима.

“Премијер жели да осигура да договор реши практичне проблеме на терену, да обезбеди несметане трговинске токове у целој Великој Британији, да заштити место Северне Ирске у нашој Унији и врати суверенитет народу Северне Ирске“, саопштено је из Даунинг стрита.

Ирски премијер Лео Варадкар сапоштио је раније да је разговарао са фон дер Лајен, и да поздравио њен састанак са Сунаком, а његов заменик Мајкл Мартин навео је да је постигнут „веома значајан напредак“, додајући да је „уложен велики напор“ да се проблеми реше.

Торијевски посланик у парламенту Британије Марк Франсоа раније је рекао да закон ЕУ треба да буде „избрисан“ из Северне Ирске, како би се њени закони ускладили са Енглеском, Шкотском и Велсом, и додао да би било “невероватно неразумно“ доносити било какав нови договор без гласања посланика.

Лидер ДУП-а Џефри Доналдсон је рекао да би циљ Лондона и Брисела би требало да буде да се проблеми исправе, а не да се жури.

“Лош договор неће обновити поделу власти, али ће продубити поделе за будуће генерације“, оценио је.

Nova studija: Kovid 19 najverovatnije procureo iz laboratorije, ali ne kao oružje

Преузмите андроид апликацију.