Почетна > Свет
Свет

Сунак: Додатни нерадни дан поводом крунисања Чарлса

Британски премијер Риши Сунак саопштио је данас да ће се крунисање краља Чарлса ИИИ прославити додатним нерадним даном широм земље у понедељак, 8. маја, недуго након саме церемоније крунисања 6. маја, преносе британски медији.
Фото: Танјуг/AP Photo/David Cliff

Чарлс (73) је аутоматски постао краљ након смрти своје мајке краљице Елизабете у септембру, али велика церемонија крунисања за њега и његову супругу Камилу биће одржана следеће године.

Крунисање покојне краљице 1953. такође је било разлог за додатни нерадни дан, а одобравање једног таквог дана у 2023. следи ту традицију, саопштено је из канцеларије премијера, што ће дати времена породицама и заједницама да уживају у историјском догађају.

„Крунисање новог монарха јединствен је тренутак за нашу земљу“, нагласио је Сунак.

„У знак почасти за ову историјску прилику, са задовољством могу најавити додатни нерадни дан за цело Уједињено Краљевство следеће године“, наводи се у изјави премијера.

Церемонија ће бити одржана у лондонској Вестминстерској опатији где су се крунисали краљеви и краљице Енглеске, а касније Британије и Уједињеног Краљевства, од Вилијама Освајача 1066. године.

Чарлс је 41. монарх у лози која вуче своје порекло од Вилијама, а он ће бити најстарији монарх икада крунисан. Ове године Британија је имала два додатна празника, један за прославу платинастог јубилеја краљице Елизабете у јуну, а други на дан њене сахране у септембру.

Kličko: Kijev bi mogao da ostane bez struje, vode i grejanja

Преузмите андроид апликацију.