Почетна > Свет
Свет

Сунак: Британија покреће нову научну иницијативу за развој отпорних житарица

Британски премијер Риши Сунак изјавио је данас да Велика Британија покреће нову научну иницијативу за развој пиринча отпорног на поплаве, пшенице отпорне на болести и других усева отпорнијих на климатске промене.
Фото: Танјуг/Dan Kitwood/PA via AP

Сунак је, на Глобалном самиту о безбедности хране у Лондону, позвао светске лидере да се искористи вештачка интелигенција и друге најсавременије технологије за окончање потхрањености широм света, пренео је АП.

Сунак је прецизирао да ће Британија успоставити „виртуелни научни центар“, који ће повезивати међународне истраживаче који раде на развоју отпорнијих усева.

Британија ће бити центар дела глобалног истраживачког партнерства познатог као ЦГИАР.

Сунак је истакао да је потребан „фундаментални напредак“ у суочавању са кризом у снабдевању храном, која се погоршава због климатских промена.

Активисти из организације Медицинска помоћ Палестинцима позвали су на скупу на хитан прекид ватре у рату између Израела и Хамаса да би се допремила храна и хуманитарна помоћ у Газу.

Не може да се игнорише ситуацију у Гази где је 2,2 милиона људи у опасности од гладовања, рекла је извршна директорка групе Мелани Ворд.

На Глобалном самиту о безбедности хране учествују министри, дипломате и филантропи из око 20 земаља.

Slovenski premijer pod istragom zbog pritiska na bivšeg ministra

Преузмите андроид апликацију.