Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Сујеверја у која многи верују: За разбијена огледала, црне мачке се мисли да доносе несрећу

Постоје веровања која су распрострањена у многим културама.
Фото: Pexels/Rahime Gul

Свака култура има своја сујеверја. У неким азијским друштвима, на пример, многи верују да брисање пода након заласка сунца доноси несрећу, а лоше је и оставити штапиће да стоје у посуди пиринча.

Ипак, неке културе биле су у међусобном додиру толико дуго да су се веровања помешала, што је резултирало тиме да према неким стварима поступамо на исте начине.

1. Црна мачка

Црне мачке постале су синоним за многе сабласне ствари и сујеверја. Међутим, та створења су тек од тринаестог века повезана с окултизмом. Нарочито у западној култури, често су их доживљавали као вештичја створења.

Одувек је познато да вештице поштују природу, поштују биљке и животиње. Нажалост, свака наклоност према њима почела се сматрати ‘ђаволском’. Међутим, чини се као да се временом ништа није променило, на пример, црним мачкама може и даље требати дуже да буду усвојене од осталих.

2. Прекрштени прсти

Овај гест се углавном користи у две сврхе: да се отерају зли духови или дозове срећа. У давна времена су се међусобно укрштали кажипрст и средњи прст мислећи да ће се тако призвати добри духови и испунити се жеље. Такође је речено да су рани хришћани ово користили као заштиту од Божјег гњева због кршења једне од заповеди ‘Не сведочи лажно против ближњега свога’.

Како је религија у то време била непожељна, сваки пут кад су морали да лажу о томе да следе хришћанство, једноставно би прекрстили прсте, истински верујући да то може помоћи. Данас неки раде исто, прекрсте прсте иза леђа када лажу.

3. Отварање кишобрана у затвореном простору

Ово нема никакве везе с лошом срећом или било чиме сличним. Заправо, у осамнаестом веку су се кишобрани правили с металним жбицама. А њихов крути, неспретни опружни механизам чинио их је још опаснијима у затвореном простору. Тако би свако нагло отварање могло озбиљно да повреди било кога око њих. Можда је то био главни разлог зашто се тако једноставна радња данас сматра чудним сујеверјем из прошлости.

4. Разбијена огледала

Стари Грци веровали су да одраз људи на површини воде открива њихове душе. Али огледала су нешто касније почели да производе Римљани, који су веровали да њихове душе кроз те направе посматрају богови. Зато се оштећивање огледала сматрало непоштовањем према њима. Међутим, постоје и рационалнија објашњења за ово сујеверје.

У седамнаестом веку у Европи су почеле да се појављују ​​прве фабрике за производњу огледала. Али ти отмени комади стакла и даље су били врло скупи и само су врло богати могли да их поседују. Због тога је њихово разбијање изазивало додатне трошкове и веровало се да је то врло несрећан догађај.

5. Ходање испод мердевина

Сва ‘лоша срећа’ везана уз ово празновјерје крије се у троугластом облику који мердевине стварају саме или с било којом површином. Многи хришћани верују да представља Свето Тројство, а број 3 им је свет. Дакле, ходање кроз овај троугао сматра се кршењем Светог Тројства.

Друго објашњење је да су мердевине у таквом положају у прошлости биле повезане с вешалима. Али будући да у данашње време не постоји ништа слично, не треба се замарати размишљањем о томе. Ипак, ако верујете да вам то може донети несрећу, једна смешна опција за ‘решавање овог проблема’ је да се вратите путем којим сте дошли, али овај пут имате прилику да пожелите жељу.

6. Куцање о дрво

У многим културама лупају или додирују комад дрвета како би спречили лошу срећу. Једно уобичајено објашњење је да су неке поганске културе веровале да духови и богови бораве у дрвећу. Тако да је куцање на њега био својеврсни позив за заштиту. Међутим, неки истраживачи верују да све то потиче из дечје игре из деветнаестог века под називом ‘Tiggy Touchwood’ – била је то врста игре у којој су играчи били имуни, да не буду ухваћени, када дотакну комад дрвета.

7. Свраб дланова

Иако је сјајно да верујемо да ће нам свраб дланова донети новац, и ово су сујеверје први популаризовали Саксонци у петом веку, неки истраживачи кажу да би оно једноставно могло да буде узроковано различитим стањима, попут копривњаче. Кроз историју су се нека сујеверја, укључујући и ово, стопила заједно, тако да сада много њих верује у то широм света. Неки чак покушавају да очешу руке о дрво како би себи донели још више среће.

8. ‘Наздравље’

Једно од најчешћих објашњења овде је повезано с идејом да је у давна времена кијање било знак да је неко заражен кугом. Иако кијање није било симптом ове ужасне болести, многи су и даље веровали да је ово начин исказивања саосећања и да може некако заштитити.

9. Просипање соли

Порекло овог је донекле слично разбијању огледала. Чињеница је да је со у прошлости била врло скупа и могла се користити у многе корисне сврхе. Због тога се није благонаклоно гледало на њено расипање. Био је то драгоцен зачин и с њим је требало бити јако опрезан

Ko teže ostavlja cigarete, žene ili muškarci?

Преузмите андроид апликацију.