Почетна > Свет
Свет

Суд наложио Старбаксу да плати додатних 2,7 милиона долара отпуштеној менаџерки

Окружни суд наложио је америчкој компанији Старбакс да исплати додатних 2,7 милиона долара на име изгубљених плата и пореске одштете бившој регионалној менаџерки Шенон Филипс.
Фото: Pixabay/Pexels

Компанија је тој менаџерки раније исплатила више од 25 милиона долара одштете након што је поднела тужбу у којој је навела да су она и други белци неправедно кажњени јер су отпуштени након хапшења двојице црнаца у кафићу 2018. године.

Филипс је у јуну добила 600.000 долара као компензацију и 25 милиона долара казнене одштете након што је порота у америчкој држави Њу Џерси утврдила да је расна припадност била одлучујући фактор у отпуштању, што представља кршење федералних и државних закона против дискриминације, објавио је АП.

Амерички окружни судија наложио је Старбаксу да плати Филипс још 2,73 милиона долара за изгубљене зараде и бенефиције, као и надокнаду за пореске олакшице.

Компанија се противила плаћању било каквог износа, наводећи да Филипс није доказала да није могла да заради исти или виши износ у будућности.

Менаџер кафића у Филаделфији позвао је у априлу 2018. године полицију због тога што двојица црнаца који су седели у кафићу нису ништа наручили, а они су касније пуштени без подизања оптужнице.

Филипс, тадашњи регионални менаџер у Филаделфији, није била умешана у та хапшења.

Међутим, Филипс је рекла да јој је наређено да пошаље менаџера кафића белца на административно одсуство, који такође није био укључен у хапшења двојице црнаца.

Филипс (52) је навела у тужби да је отпуштена после мање од месец дана након што се противила да менаџера пошаље на одсуство.

Образложење компаније за суспендовање менаџера округа, који није био одговоран за кафић у којем су се догодила хапшења, била је тврдња да су менаџери црнци били мање плаћени од белих менаџера.

Филипс је навела да тај аргумент нема смисла јер менаџери округа нису имали утицаја на плате запослених.

Адвокати Старбакса су тврдили да је Филипс отпуштена јер је компанији било потребно јаче вођство након хапшења.

Старбакс тражи ново суђење тврдећи да је порота била пристрасна и да су сведоци давали лажне изјаве.

У међувремену, адвокати Филипс такође траже да се Старбаксу наложи да плати 1,4 милиона долара правних трошкова од 2018. до 2023. године.

Видео снимак хапшења двојице црнаца изазвао је национално негодовање, а компанија Старбакс је касније постигла нагодбу са њима за неоткривену суму и понуду бесплатног факултетског образовања.

Двојица црнаца постигли су договор са градом Филаделфијом за симболичну исплату по један долар и обећање званичника да ће успоставити програм од 200.000 долара за младе предузетнике.

Полицијска управа Филаделфије усвојила је нову стратегију о томе како поступати са људима оптуженима за упад у приватну имовину – упозоравајући компаније да не злоупотребљавају овлашћења полицајаца.

Papa Franja pozvao na mirno rešenje krize u Nigeru

Преузмите андроид апликацију.