Почетна > Србија
Србија

Суботички витражисти рестаурирају дело из 19. века

Суботички витражисти рестаурирају дело познатог мајстора Едварда Крацмана. У питању је лик Светог Ладислава, који је део серије витража из католичке цркве у Кљајићеву.
Фото: Unsplash/Luke Paris

Два добро позната суботичка мајстора за витраж, Јожеф Ковач и Рудолф Месарош, ових дана имају пуне руке посла, преноси РТВ Суботица.

Тренутно рестаурирају витраж за који кажу да је дело једног од највећих витражиста, Едварда Крацмана. Према процени, реч је о серији од четири витража осликаних у боји и израђених у оловној техници, који датирају из 19. века. Некада су својом лепотом красили католичку цркву у Кљајићеву, а после одређеног времена, из непознатог разлога, завршили на тавану.

Ликовима Свете Маргите, Светог Стефана и Светог Ладислава, суботички мајстори поново ће удахнути нови живот – лик Маргите је рестауриран, а сада је на реду и Свети Ладислав.

Велика је част радити рестаурацију дела Едварда Крацмана, а ово је посао који захтева доста логистике, кажу ови мајстори.

Ипак, на крају се увек пронађе решење. Трајање рестаурације неког витража зависи од општег стања самог дела, а за ово конкретно, према проценама, биће потребно око два до два и по месеца. Једна од законитости рестаурације је свакако очување оригиналног стања дела у што већој мери.

По завршетку рестаурације, овај витраж биће изложен у оквиру сталне поставке у Градском музеју у Суботици.

Sjajno je što Srbija ima tako bogatu kulturu

 

Преузмите андроид апликацију.