Почетна > Србија
Србија

Суботица спремна за почетак реализације пројекта „Чиста Србија“

Суботица је спремна за почетак реализације пројекта „Чиста Србија“ захваљујући којем ће многи градови у Србији добити системе прикупљања и третмана отпадних вода – као у Суботици. Најсевернији град у Србији може да се похвали најсавременијим пречистачем отпадних вода и широком канализационом мрежом, која ће овим подухватом бити додатно унапређена.
Фото: РТВ/Борис Шуман

Где су у односу на просек Србије, а где у односу на стандарде Европске уније, представници више градова Србије и стручњаци из области управљања отпадним водама и отпадом могли су да сазнају у Суботици на конференцији која представља око две стотине радова из ових области. Како је оцењено, и стручњаци из праксе и научни радници ове године су представили иновативна решења. Нека од њих можда пронађу место и у националним иновативним пројектима, представљеним на овој конференцији, попут „Чисте Србије“.

„На жалост, у нашој земљи се третира отприлике једанаест посто отпадних вода у односу на просек у Европској унији“- професорка Природно-математичког факултета у Новом Саду Милена Бечалић Томин.

Управо „Чиста Србија“ треба да допринесе да и у другим градовима отпадна вода изгледа као на Суботичком пречистачу – чиста, бистра и по стандардима Европске уније. Канализациона мрежа покрива половину града, а о свести грађана о важности прикључења на канализацију сведочи недавна изградња мреже на Палићу и њено прикључење на пречистач.

„Свест грађана по овом питању је добра. Тамо смо имали преко седамдесет посто прикључења на тим објектима, где је било могуће дати прикључак. Остали објекти су или ненастањени, значи нико не живи, или су имали проблем са легализацијом објекта“- каже директор ЈКП Водовод и канализација Суботица Ђерђ Шугар.

„Чистом Србијом“ на Палићу ће бити завршена комплетна мрежа, а биће проширена у Суботици, Бајмоку и Чантавиру. Укупно треба да буде изграђено нових стотину десет километара мреже.

„Када ће бити потписан анекс основног уговора, то ћемо видети ових дана, ових недеља. Ми смо као Град и Водовод и Канализација све урадили да би припремили пројекат и када буде био потписан тај анкес, онда ће се брзо кренути“- наглашава заменик градоначелника Суботице Имре Керн.

Поред наведеног, овим пројектом насеља Бајмок и Чантавир ће добити и пречистаче отпадних вода које прикупи новоизграђена канализација.

Novi školski kalendar: Umesto jesenjeg raspusta produženi vikend

Преузмите андроид апликацију.