Почетна > Србија
Србија

Суботица одвојила 80 хектара земљишта за соларне електране

Соларна електрана Биково, максималног инсталисаног капацитета преко 50 мегавата, биће изграђена надомак Суботице.
Фото: Unsplash/American Public Power Association

Инвеститор овог пројекта је предузеће Унтермоло из Новог Сада, а постројење ће заузимати површину од 80 хектара.

Скупштина града Суботице огласила је рани јавни увид поводом израде Плана детаљне регулације соларне електране Биково на својој територији. Заинтересовани могу да пошаљу коментаре до 19. јануара, преноси аутоматика.рс.

Земљиште обухваћено планом је неизграђено и налази се недалеко од суботичког аеродрома, у атару села Биково. Тачније, између железничког коридора Нови Сад – Суботица, општинског пута и водотока Чикер. Парцела заузима нешто мање од 80 хектара.

Према просторном плану за електрану Биково, предвиђена је изградња инфраструктурног комплекса соларног постројења максималне инсталисане снаге преко 50 мегавата и пласирање произведене енергије у преносни систем. Било би прикључено на мрежу преко постојећег далековода који пролази на један километар од локације, с њене западне стране.

Унутар парцеле, фотонапонски панели ће бити груписани у блокове, с путевима између, и главном трафо-станицом. Поред тога, у оквиру комплекса је предвиђена изградња зграде за управљање системом, наведено је у плану за Биково.

Аутори плана за Биково се позивају на Стратегију развоја енергетике Републике Србије до 2025. са пројекцијама до 2030. У њој стоји да би укупна снага соларних електрана у земљи требало да достигне 300 мегавата 2025, а 350 мегавата 2030.године.

Tender za izradu platforme “eAgrar” otvoren do 22. februara

 

Преузмите андроид апликацију.