Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ствари у дому које никада не бисте требали чистити водом

Вода није погодна за све материјале и површине.
Фото: Pixabay/shadowfirearts

Вода је далеко најјефтиније и еколошки најприхватљивије средство за чишћење у сваком домаћинству. Али то не значи да је погодан за све материјале и површине.

Откривамо пет ствари које никако не треба чистити водом.

Плиш

Плиш се сматра апсолутним трендовским материјалом у унутрашњем сектору. Али чишћење јастучница или софе од плиша водом? Ако се осетљива влакна поквасе, а затим осуше, могу да „остану“ у свом новом положају, остављајући неку врсту узорка за брисање. Посебно средство за чишћење текстила је стога много погодније за чишћење плиша. Исто важи и за нека друге осетљиве тканине као што су антилоп или микрофибер.

Ламинат и дрвени подови

Иако су многи дрвени и ламинатни подови отпорни на воду, временом се деградирају, тако да чишћење водом може на крају довести до оштећења. Да бисте спречили отицање пода, обришите га само благо влажном крпом или користите специјалну крпу за дрвене и ламинатне подове.

Електрични уређаји

Прљавштину на екранима, тастатурама и сличним површинама увек треба прво уклонити сувом крпом и никада не прскати директно водом. За тврдокорнију прљавштину, такође можете попрскати благи детерџент на крпу и користити га за чишћење уређаја. Алтернативно, можете користити посебне крпе за чишћење екрана.

Свила

Било да су у питању јастучнице или шик блузе: ако фини материјал дође у контакт са водом, то може довести до мрља и промене боје. Зато увек препустите свилу професионалним рукама за хемијско чишћење.

Кожа

Слично као код свиле, кожна одећа и намештај су такође изузетно осетљиви. У комбинацији са водом могу остати трагови или, у најгорем случају, материјал може постати порозан и пуцати. За чишћење кожних софа и сличних предмета треба користити само посебне производе за негу коже.

Fantastični saveti za jednostavno i ekonomično čišćenje doma

Преузмите андроид апликацију.