Почетна > Србија
Србија

Ступио на снагу измењен закон о саобраћају, од данас и одузимање возила

Закон о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима, којим се уводе строже казне као што је одузимање возила, ступио је данас на снагу.
Фото: Градске инфо

Поред привременог одузимања возила починиоцима најтежих прекршаја који су у претходне две године већ начинили тежи саобраћајни прекршај, законом се предвиђа и забрана вожње тротинета по пешачким површинама и спуштање старосне границе за возаче камиона и аутобуса.

У прекршаје због којих ће бити могуће одузети возило спадају вожња под дејством алкохола са преко 1,2 промила, одбијање алко тестирања и одбијање дрога тестирања.

Таква казна предвиђена је и за прекорачење брзине у насељу за 80 километара на час, ван насеља 70 километара на час, у зони школе 60 километара на час, у зони успореног саобраћаја 50 километара на час.

Возило може бити привремено одузето и због превоза деце тамо где није предвиђен превоз путника, претицања возила које се зауставило ради пропуштања пешака на пешачком прелазу, претицања колоне под пратњом и непропуштања возила под пратњом.

Istoričari: Za Dan srpskog jedinstva dobro izabran 15. septembar

Преузмите андроид апликацију.