Почетна > Индекс

Индекс Нови Сад

Студентима се спремају бројне погодности у наредном периоду

Након низа састанака министра финансија Синише Малог са представницима студентских организација, одговорено је на њихове захтеве и предлоге, те је договорено да ће бити донето шест нових мера за студенте, у смислу разних погодности које ће им олакшати студирање и тражење посла.
мера
Фото: Градске инфо

Нове мере су представљене на конференцији „Дијалог лидера наше земље“, у организације Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) и Центра за едукацију и развој омладине Београда (ЦЕРОБ), са којима су претходно и вођени преговори.

Прва мера је да ће одређени број студената имати прилику да добије плаћену праксу у државним органима.

Закључак о томе је Влада Србије већ усвојила и њиме се предвиђа да најбољи студенти треће, односно четврте године основних академских и интегрисаних студија у школској 2021/2022. години имају плаћену праксу у државним органима и јавним службама.

У наредних седам дана универзитети треба да доставе списак најбољих студената, а потом Влада Србије треба да усвоји нови закључак.

Предвиђено је да се обезбеди обављање плаћене стручне праксе почев од 1. априла ове године, у трајању од три месеца. Пракса се може обављати у министарствима, управама у саставу министарстава, јединицама локалних власти, јавним предузећима, установама и код других корисника јавних средстава.

На тај начин ће најбољи студенти имати прилику да још током студија стекну практична знања и радно искуство, што им по завршетку факултета може значајно помоћи при запошљавању.

Друга мера је увођење студентских картица, које ће сваки студент добијати уз свој индекс.

Те картице ће представљати технолошки напредно решење, повезано са одговарајућом апликацијом, а намера је да буду уведене од следеће године.

Идеја је да се студентима омогуће јефтиније услуге и куповина добара, као што су попусти у продавницама, позориштима, биоскопима, за културне и спортске манифестације.

мера
Фото: Pexels/Pixabay

Трећа мера је проширење програма „Моја прва плата“, како би он обухватио и студенте завршних година.

Дакле, предлог је да и студенти завршних година могу да конкуришу за тај програм, те да буду изабрани од стране послодавца, с обзиром на то да је то био један од захтева младих.

Циљ је да се то спроведе у наредном циклусу програма који почиње на јесен. Овај програм има за циљ да подстакне запошљавање младих и да пружи подршку привреди у решавању проблема са недостатком кадрова.

мера
Фото: Pixabay/StartupStockPhotos

Четврта мера су посебне стипендије за социјално угрожене студенте, а предлог је да стипендирање крене од 1. јануара 2023. године.

Пета мера је буџетирање на мастер студијама. Наиме, Влада Србије ће до маја донети одлуку о броју студената који уписују на терет буџета наредну школску годину, при чему ће први пут предвидети да се студенти мастер студија на струковним студијама (академија струковних студија – бивше више школе) финансирају из буџета.

Шеста мера су посебне афирмативне мере за студенте са инвалидитетом и припаднике ромске националности, за које ће бити предвиђена буџетска места на мастер академским студијама, што до сада није био случај.

Stipendija za 78 studenata u iznosu od 22.000 dinara mesečno

Преузмите андроид апликацију.