Почетна > Индекс

Актуелно Индекс Нови Сад

Студенти са Факултета техничких наука у Новом Саду направили најлепши мост од шпагета

На Државном универзитету у Новом Пазару (ДУНП), у периоду од 03. до 06. марта 2023. године, одржана је пета међународна манифестација „Градимо мостове знања“.
мост
Фото: Градске инфо

На овој менифестацији учешће су узели студенти грађевинарства и архитектуре са 24 универзитета у земљи и региону.

На овогодишњем такмичењу учествовали су студенти из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Словеније и Северне Македоније, а по први пут учешће су узели и студенти из Бугарске и Мађарске.

Студенти су се такмичили у изради макета мостова, које су правили од шпагета и то у две категорије:

  • студенти грађевинарства су се такмичили у категорији издрживости мостова,
  • а студенти архитектуре у категорији естетике мостова.
Према правилима такмичења, у градњи мостова од шпагета побеђује екипа која у одређеним димензијама изгради мост од шпагета који издржи највеће оптерећење.

То је овога пута пошло за руком екипи домаћина такмичења, која је постигла рекордан резултат. Победнички мост је издржао оптерећење од 153,8 килограма.

Друго место је такође, припало студентима са Државног универзитета у Новом Пазару. Студенти са Факултета техничких наука у овој категорији освојили су треће место.

Победнички тим са Факулета техничких наука из Новог Сада Исидора Ратајац, Елена Огризовић, Анђела Живковић освојио је прво место у категорији естетике мостова, њихов мост од шпагете проглашен је за најлепши на овогодишњем такмичењу.
мост
Фото: Градске инфо

Друго и треће место у овој категорији припало је студентима са Државног универзитета у Новом Пазару и студентима са универзитета из Ниша.

Такмичари су у градњи мостова користили само шпагете и лепак, поштујући утврђене димензије.

Најбоља екипа на овом такмичењу освојила је награду у износу од 500 евра, другопласирани тим 400, а трећепласирани тим награду у износу од 300 евра.

Организатор овог такмичења је Студентски парламент Државног универзитета у Новом Пазару.

Pitali smo studente: Zašto ste upisali Fakultet tehničkih nauka? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.