Почетна > Србија
Индекс Србија

Студенти Београдског Универзитета од марта на пракси у Министарству грађевинарства

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић потписали су данас протокол о сарадњи по ком ће студенти београдских факултета од марта моћи да обављају стручну праксу у свим секторима министарства као и јавним предузећима из ове области.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Како је најавио министар, исти протокол ће бити потписан и са универзитетима у Нишу, Крагујевцу, Новом Саду и осталима у земљи.

Ова пракса ће студентима бити призната као стручна, рекао је Весић и додао да ће им бити додељен ментор, новчана надокнада за рад, а за најбоље су планиране и стипендије.

Весић је додао да ће годишње бити организоване три праксе и то од марта до јуна, од јуна до септембра и последња од септембра до децембра.

„Сваки студент ће имати свог ментора и ми ћемо обезбеђивати одређену накнаду за студенте који ће код нас радити“, рекао је Весић и додао да је други корак да се обезбеди новац и за стипендије у предузећима за децу која се покажу добра и да у њима остану да раде.

Студенти ће моћи да стекну изузетна искуства, нагласио је министар, као што је на пример на пројекту брзе пруге, што се никада до сада није радио у Србији.

„Студенти, професори и асистенти који ће бити на том пројекту, стичу искуство, које заиста, у овом тренутку на Балкану, могу да стекну само у Србији. Да не причамо о другим пројектима које радимо у нашим другим предузећима, путарским предузећима, на коридорима где се раде заиста велики пројекти и паметни путеви“, рекао је Весић.

Ректор Владан Ђокић рекао је да ће овај протокол имати многоструке бенефите, како за студенте, тако и за предузећа, министарство али и комплетно друштво.

„Студенти ће имати прилику да се упознају са радом најзначајнијих предузећа у нашој земљи и то је оно што им недостаје поред академског образовања. Са друге стране ће и компанијама и министарству бити од значаја да виде како и на који начин размишљају млади и шта могу да допринесу својим идејама. Мислим да је ово добро и за наше друштво које ће имати бенефит од сарадње органа државне управе и Универзитета у Београду“, рекао је Ђокић.

Он је захвалио Весићу на иницијативи, и нагласио да компаније, предузећа и министарство могу увек да рачунају на помоћ и подршку професора Универзитета у Београду.

Вучић са Пичом: Србија посвећена очувању мира, формирање ЗСО кључно питање

Преузмите андроид апликацију.